Konflikt palestyńsko-izraelski przez pryzmat kuchni. Tam porozumienie jest możliwe.
Smak na kulturę
-
„GMO OMG” - ratunku, GMO!
W swoim dokumencie „GMO OMG” amerykański aktywista Helmer Jeremy Seifert zastanawia się, czy może jeszcze bezpiecznie nakarmić swoją rodzinę.
-
„Historia ruchu Slow Food” - żyj szyb...
„Historia ruchu Slow Food” pokazuje jak z pomysłu przyjaciół na propagowanie celebrowania przyjemności jedzenia narodził się prężny i wpływowy ruch.
-
„Okna”, czyli smak życia
W filmie Ferzana Ozpetka bohaterowie obserwują się przez tytułowe okna. A przez nie jak wiadomo widać tylko fragmenty, dzięki którym można stworzyć sobie obraz obiecujący, ale nie do końca prawdziwy.
-
„Nasz rajski ogród”, czyli życie na d...
Film Mano Khalila opowiada o grupie użytkowników maleńkich ogródków działkowych pod szwajcarskim Bernem. Są w niej przedstawiciele dwudziestu różnych narodowości, a ich wspólna egzystencja pokazuje problemy współczesnego wielokulturowego społeczeń...
-
„Jedz, módl się, kochaj” - w poszukiw...
„Jedz, módl się, kochaj" Ryana Murphy'ego to adaptacja bestsellerowej książki Elizabeth Gilbert, w której autorka opisuje zupełnie niezwykły rok swojego życia. Rok, który zmienił wszystko.
-
„Super Size Me” - jestem tym, co jem
Jeśli jesteśmy tym, co jemy, to Morgan Spurlock został na cały miesiąc fast foodowym śmieciem. Dobrze się bawił, ale jego organizm krzyczał z rozpaczy.
-
„Ratatuille” - każdy może być kucharzem
Każdy może być kucharzem, nawet szczur. Wystarczy miłość do gotowania i praktyka. Najlepiej w najbardziej prestiżowej paryskiej restauracji.
-
„Dabbawala – perfekcyjny chaos”
Dokument niemieckiej reżyserki Antje Christ pokazuje system będący ewenementem na skalę światową.
-
„Wtajemniczeni”, czyli jak ratować świat
W świecie, jakiego wszyscy byśmy chcieli, wszystko robi się z miłością i uwagą. Bez względu na to, czy jest to mielenie mąki na Suwalszczyźnie czy przygotowywanie potraw molekularnych z najbardziej ekskluzywnej restauracji świata.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...