- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka tortowa | 1 szklanka |
cukier | 2 x 3/4 szklanki |
białek jaj w temperaturze pokojowej | 12 |
winianu potasu (dostępny w sklepach internetowych, można pominąć) | 1,5 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
sok z cytryny | 1,5 łyżeczki |
cukier waniliowy | 1,5 łyżeczki |
Piekarnik nagrzać do 190°C. Mąkę przesiać i wymieszać z ¾ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubijać z winianem potasu. Jeśli go nie mamy to ubijmy delikatnie białka i dodajmy do nich sok z cytryny i sól. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier (kolejne ¾ szklanki). Na końcu dodać partiami mąkę mieszając delikatnie łyżką. Przełożyć ciasto do formy (NIE wyłożonej papierem ani wysmarowanej masłem) i piec około 40-50 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 8. Rosół Pho
- 9. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 10. Szparagowy zawrót głowy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...