Amerykańskie anielskie ciasto (Angel food cake)
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka tortowa | 1 szklanka |
cukier | 2 x 3/4 szklanki |
białek jaj w temperaturze pokojowej | 12 |
winianu potasu (dostępny w sklepach internetowych, można pominąć) | 1,5 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
sok z cytryny | 1,5 łyżeczki |
cukier waniliowy | 1,5 łyżeczki |
Super puszyste i delikatne ciasto. W smaku przypomina nieco biszkopt ale przygotowuje się je na bazie samych białek. Pozostałe żółtka można potem wykorzystać do domowego majonezu lub kogla mogla.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Mąkę przesiać i wymieszać z ¾ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubijać z winianem potasu. Jeśli go nie mamy to ubijmy delikatnie białka i dodajmy do nich sok z cytryny i sól. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier (kolejne ¾ szklanki). Na końcu dodać partiami mąkę mieszając delikatnie łyżką. Przełożyć ciasto do formy (NIE wyłożonej papierem ani wysmarowanej masłem) i piec około 40-50 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.