z Piotrem Wieleżyńskim, współwłaścicielem „Skrzynki z Pola” rozmawia Monika Węgrzyn
Osobowości
-
Czy czekolada chroni przed wampirami?
– Można być otyłym i niedożywionym jednocześnie - z Ulą Zaborowską, psychodietetyczką i wegetarianką rozmawia Monika Węgrzyn.
-
Rycerka masła
Prof. dr hab. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego jest postacią kontrowersyjną. Od lat głosi hasło, że najzdrowsze jest masło, a margaryna i oleje roślinne są fe.
-
To była miłość od pierwszego wejrzenia
O japońskich słodyczach z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek rozmawia Monika Węgrzyn
-
Kulinarne trendy 2014
Rok 2014 coraz bliżej, a w związku z nim czas na prognozy nowych trendów . I nie chodzi tu wcale o trendy w modzie, ale o trendy kulinarne. Coraz więcej osób nie tylko lubi dobrze zjeść, ale również wiedzieć co w kulinarnej trawie piszczy. Zatem c...
-
Czekając na tegoroczną śliwowicę
Rozmowa z Krzysztofem Maurerem, sadownikiem i producentem przetworów owocowych z Łącka.
-
Mam następczynię. Agnieszka Gremza, m...
Ostatnio trochę przyhamowałam - mówi Agnieszka Gremza, najsłynniejsza producentka sera swojskiego Korycińskiego
-
Love Krowe - rozmowa z Jola Słomą i M...
Kto jak kto, ale Jola Słoma i Mirek Trymbulak znają się na zdrowym bezmięsnym jedzeniu. Napisali wspólnie trzy książki o kuchni wegetariańskiej: „Nakarmić duszę”, „Ubrać duszę” i „Atelier Smaku” oraz prowadzą 12 wege programów kulinarnych na anten...
-
Pszczoła jest kobietą - wywiad z Janu...
Z Januszem Kasztelewiczem, Sądeckim Bartnikiem rozmawia Monika Węgrzyn.
-
Jedyny w Polsce venenciador
Venenciador to mistrz serwowania jerez, czyli sherry, posiadający szczególne umiejętności nalewania tego szlachetnego trunku, plasujące się gdzieś między żonglerką a tańcem flamenco.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...