Osobowości

  • Sophie Dahl, modelka, pisarka i kucharka

    Zjawiskowo piękna Sophie Dahl, modelka, pisarka, autorka książek i programów kulinarnych, pisze nie tylko książki kucharskie, ale też powieści trafiające na pierwsze miejsca list bestsellerów.

  • Gordon James Ramsay, czyli jak zarob...

    Szkocki kucharz, przedsiębiorca i osobowość telewizyjna, jest wg miesięcznika Forbes, najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie. Jego majątek szacuje się na 38 milionów dolarów. Jest też jednym z trzech szefów kuchni, obok Alaina Ducasse’a i Jo...

  • Cukrzyca - rozmowa z dietetyczką Alic...

    Co powinien jeść człowiek chory na cukrzycę?

  • BernOnTable, stoły i deski Rafała Ber...

    Desek do krojenia i podawania potraw wyrzeźbionych przez Rafała Bernatowitza używają w swoich kuchniach, restauracjach i programach telewizyjnych m.in. Marcin Budynek, Grzegorz Łapanowski, Tomek Jakubiak i doceniony pierwszą w Polsce gwiazdką Mich...

  • Liana Gamcemlidze, dyrygentka w kuchni

    - Niczego nie poświęciłam - mówi Liana Gamcemlidze, gruzińska pianistka i dyrygentka, która w Polsce prowadzi dwie restauracje. - Zamiast być akompaniatorką za dwa dolary miesięcznie, gotuję w Polsce smaczne jedzenie i propaguję gruzińską, kuchnię...

  • Lucyna Ćwierczakiewiczowa

    Kucharka o niewyparzonym języku, patriotka walcząca o więźniów w carskich więzieniach, dama prowadząca słynny warszawski salon, propagatorka zasad higieny, zdrowego odżywiania się i oszczędności, pracowita i przedsiębiorcza, zadufana w sobie, bezw...

  • Aniela Rubinstein

    „Kuchnia Neli” to jedyna książka, jaką napisała. I choć zawiera przepisy, i to znakomite, jest nie tylko książką kucharską. To fascynujący zbiór anegdot o niełatwym życiu w małżeństwie z wybitnym artystą.

  • Alicja B. Toklas

    Kucharka, dzięki której dowiedzieliśmy się co lubili jeść: pisarze Ernest Hemingway, Francis Scott Fitzgerald, Ezra Pound, James Joice, Sherwood Anderson, malarze Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Matisse oraz największa feministyczna pisarka i...

  • Wojciech Modest Amaro

    Gotowanie to moja obsesja! Sposób wypowiadania się, twórczość, walka! – mówi Wojciech Modest Amaro, kucharz-wizjoner i restaurator, autor „Kuchni Polskiej XXI wieku”, książki nagrodzonej prestiżową nagrodą na festiwalu książek kulinarnych w Paryżu...

  • Maciej Nowak

    Galerię osobowości kulinarnych otwiera Maciej Nowak. Nie tylko dlatego, że jest największy. Przede wszystkim dlatego, że jest jednym z ostatnich liczących się krytyków kulinarnych w naszym kraju.