Oryginalna, prowansalska tarka do czosnku nie tylko znakomicie zastępuje standardową wyciskarkę, ale też zdecydowanie ją przewyższa, jeśli chodzi o komfort mycia.
Gadżety
-
Drewniana wyciskarka do cytryn
Owszem są z pewnością wyciskarki bardziej profesjonalne, ale ta drewniana jest niezła. Po pierwsze da się wziąć do ręki i nie trzeba jej nigdzie rozstawiać, a po drugie jest łatwa do mycia.
-
Łyżka cedzakowa
Do nabycia na każdym bazarze i jarmarku ludowym. Absolutnie niezbędna. Co prawda produkują metalowe, plastikowe i różne łyżki z dziurkami, ale tej drewnianej nic nie zastąpi.
-
Tareczka do parmezanu
Tarkę oczywiście każdy ma. Ale naprawdę warto zainwestować w taka malutką, poręczną, na której łatwo zetrzeć parmezan tuż nad talerzem z makaronem.
-
Haczyk na marynaty
Kto nigdy nie polował na niesfornego maślaka, sprytnie umykające po wnętrzu słoika, ten nie zrozumie jak praktyczną rzeczą jest ta oto łapka do wyjmowania marynat ze słoików.
-
Silikonowa łopatka
Nazwa ”łopatka” w tym przypadku nie ma już żadnego związku z kształtem narzędzia. Jest to raczej gibkie, dokładne i przyjazne przedłużenie dłoni. Idealne dla tych, którzy cierpią, gdy resztka bitej śmietany trafia do zlewu.
-
Praska do ziemniaków
Nie tylko znakomicie zastępuje maszynkę do mięsa, ale też w oczywisty sposób ją przewyższa – myje się ją dwa razy szybciej. Kto lubi śląskie, kopytka, pyzy niech kupuje od razu. Nie będzie żałował.
-
Wałeczek na rączce
Urządzenie znakomite nie tylko dla perfekcjonistów, których dręcz myśl, że tam pod spodem, pod warstwą czekolady czy kajmaku kryje się niezupełnie równa warstwa ciasta.
-
Okrągły nóż
Znakomicie nadaje się nie tylko do siekania ziół, ale też do początkowej fazy robienia kruchego ciasta. Masło siekamy wtedy z mąką. Ten nóż sprawdza się w tym zadaniu znakomicie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...