Ciekawostki

  • Dania na zimę

    W zimowe wieczory najchętniej gotujemy spaghetti i różnorodne zapiekanki. Powód? Niskie temperatury sprzyjają cięższej diecie, w której lekkie sałatki są zazwyczaj jedynie dodatkiem. Takie jedzenie zwane "comfort food" ma poprawić nam nastrój- mów...

  • Zimowa czekolada z pazurem

    Na najbliższe zimne wieczory znawcy kuchni polecają rozgrzewającą czekoladę z chili. To tegoroczny hit.

  • Pinacolada zamknięta w ananasie

    Naukowcy opracowali nowy rodzaj ananasa. Jest nie tylko słodki i soczysty, ale ma też dodatkowy tropikalny smak kokosa. To pierwszy taki eksperyment na świecie- poinformował Australijski Departament Rolnictwa.

  • Zimą rozgrzeje Cię piwo…

    Piwosze zdradzają, że piwo może być doskonałym trunkiem także zimą. Ale oczywiście nie zimne i nie to tradycyjne. Specjalne, zimowe warianty piw oczarują nas aromatem i wielowymiarowym, głębokim smakiem.

  • Na depresję pomidory

    Regularne jedzenie pomidorów pomaga zwalczyć depresję. Udowodnili to chińscy naukowcy. Wystarczy na stałe wpisać to warzywo do swojego menu i jeść je kilka razy w tygodniu.

  • Kawa na rozbudzenie? Jest lepszy sposób…

    Jeśli masz problemy z porannym rozbudzaniem się, kawę możesz od dziś odstawić. Eksperci radzą pić zdrowszy odpowiednik małej czarnej.

  • Francuzi oszczędzają na winie

    Francuzi piją coraz mniej wina. Jeszcze 50 lat temu spożywano go na głowę o sto litrów więcej niż dziś. Kraj uchodził za największego odbiorcę i producenta tego trunku w Europie. Teraz jednak sytuacja się zmienia.

  • Sery w sklepach są za słone

    Producenci serów dodają do niech za dużo soli. Tak mówią brytyjscy eksperci.

  • Serwowanie warzyw się opłaca

    Kucharz, który podaje warzywa jako jeden z posiłków, albo serwuje je jako dodatek, zyskuje w oczach klientów. Badacze z Cornell University udowodnili bowiem, ze brokuły czy marchewka na talerzu mają dobry wpływ nie tylko na postrzeganie posiłku, a...

  • Ostrożnie z ryżem

    Ryż jest zdrowy, ale tylko jeśli nie dominuje w naszej diecie - ostrzegają naukowcy i nie radzą jeść go za dużo. Bo nadmiar może prowadzić do wielu chorób, a nawet obniżyć IQ u dzieci. Wszystko przez wysoką zawartość arsenu.