W zimowe wieczory najchętniej gotujemy spaghetti i różnorodne zapiekanki. Powód? Niskie temperatury sprzyjają cięższej diecie, w której lekkie sałatki są zazwyczaj jedynie dodatkiem. Takie jedzenie zwane "comfort food" ma poprawić nam nastrój- mów...
Ciekawostki
-
Zimowa czekolada z pazurem
Na najbliższe zimne wieczory znawcy kuchni polecają rozgrzewającą czekoladę z chili. To tegoroczny hit.
-
Pinacolada zamknięta w ananasie
Naukowcy opracowali nowy rodzaj ananasa. Jest nie tylko słodki i soczysty, ale ma też dodatkowy tropikalny smak kokosa. To pierwszy taki eksperyment na świecie- poinformował Australijski Departament Rolnictwa.
-
Zimą rozgrzeje Cię piwo…
Piwosze zdradzają, że piwo może być doskonałym trunkiem także zimą. Ale oczywiście nie zimne i nie to tradycyjne. Specjalne, zimowe warianty piw oczarują nas aromatem i wielowymiarowym, głębokim smakiem.
-
Na depresję pomidory
Regularne jedzenie pomidorów pomaga zwalczyć depresję. Udowodnili to chińscy naukowcy. Wystarczy na stałe wpisać to warzywo do swojego menu i jeść je kilka razy w tygodniu.
-
Kawa na rozbudzenie? Jest lepszy sposób…
Jeśli masz problemy z porannym rozbudzaniem się, kawę możesz od dziś odstawić. Eksperci radzą pić zdrowszy odpowiednik małej czarnej.
-
Francuzi oszczędzają na winie
Francuzi piją coraz mniej wina. Jeszcze 50 lat temu spożywano go na głowę o sto litrów więcej niż dziś. Kraj uchodził za największego odbiorcę i producenta tego trunku w Europie. Teraz jednak sytuacja się zmienia.
-
Sery w sklepach są za słone
Producenci serów dodają do niech za dużo soli. Tak mówią brytyjscy eksperci.
-
Serwowanie warzyw się opłaca
Kucharz, który podaje warzywa jako jeden z posiłków, albo serwuje je jako dodatek, zyskuje w oczach klientów. Badacze z Cornell University udowodnili bowiem, ze brokuły czy marchewka na talerzu mają dobry wpływ nie tylko na postrzeganie posiłku, a...
-
Ostrożnie z ryżem
Ryż jest zdrowy, ale tylko jeśli nie dominuje w naszej diecie - ostrzegają naukowcy i nie radzą jeść go za dużo. Bo nadmiar może prowadzić do wielu chorób, a nawet obniżyć IQ u dzieci. Wszystko przez wysoką zawartość arsenu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...