Życie bez glutenu

Drukuj
Celiakia i nietolerancja glutenu to problemy, które dotykają coraz większej liczby ludzi. A ponieważ nasza codzienna dieta jest z natury bogata w gluten (chleb!) osobom takim może być trudno „przestawić się” na kuchnie bezglutenową.

Ogromną pomocą i źródłem wiedzy jest strona internetowa prowadzona przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: www.celiakia.pl

Strona daje możliwość nie tylko konsultacji ze specjalistami ale też wymiany doświadczeń na forum. Jest też wykaz produktów bezglutenowych dostępnych na rynku polskim , a w nim produkty bezglutenowe ponad 240 producentów. Dział „kuchnia” oferuje przepisy na dania bezglutenowe na każdą okazję – przystawki, dani a główne a także desery i ciasta. Jest też lista (coraz dłuższa) restauracji, które oferują menu bezglutenowe. Są wśród nich i takie, które specjalizują np. w pierogach (podobno wybitnych!). Poprzez stronę można dotrzeć do organizatorów różnych ciekawych inicjatyw – zapisać dzieci na obozy i kolonie z dietą bezglutenową czy się na kursy gotowania. Wszystkim bezglutenowcom, zwłaszcza takim, którzy są nimi od niedawna polecamy stronę www.celiakia.pl

Redakcja