Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

Drukuj
To już dziś (9 maja) zaczyna się V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Podczas trzydniowej imprezy będzie można spróbować piw z 75 browarów oraz cieszyć się smakiem tego jedynego specjalnie na festiwal uważonego, noszącego nazwę „Nowy Baran”. Dobrym piwom będzie towarzyszyła dobra kuchnia, dobra muzyka i bogaty program zabaw edukacyjnych.

W ciągu trzech dni Festiwalu dominującym punktem programu będą pokazy warzenia piwa domowym sposobem, przeprowadzane przez „Twój Browar”. Pierwszego dnia zobaczymy jak zrobić piwo w domu najprostszą metodą – z brewkitów czyli nachmielonych ekstraktów słodowych. W kolejnych dniach warzenie z zacieraniem, czyli najtrudniejsza droga do otrzymania piwa, ale dająca pełną kontrolę nad efektami, a w niedzielę warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem, czyli w miarę prosta metoda otrzymania piwa z taką goryczką, jaką lubimy najbardziej. Nie zabraknie oczywiście nauki kapslowania butelek.

 

Kulinaria

 

Na licznych stoiskach gastronomicznych znajdziemy przekrój kuchni europejskiej i nie tylko. Pojawią się m.in. dania litewskie, węgierskie, francuskie z żabimi udkami, grillowanymi ślimakami, a także polskie z tradycyjnymi potrawami regionalnymi.

Bracia Czesi przygotują prawdziwe kulinarne widowisko – na wielkiej patelni o wymiarach 2,5 m x 2.5 m przyrządzony zostanie pod okiem widzów kultowy czeski gulasz, serwowany później z tradycyjnymi czeskimi knedlikami. A mieszać w patelni będzie… Wojak Szwejk.  

 

 

Zakupy

 

Między stoiskami z dobrym piwem pojawią się stoiska z produktami regionalnymi, z Polski i różnych stron Europy. Będzie można spróbować i kupić takich rarytasów jak: tradycyjne, dojrzewające wędliny, sery, słynny czarny chleb i inne litewskie przysmaki, świeżo wędzone ryby, miody gatunkowe, naturalne soki i przetwory owocowe, przyprawy z całego świata.

Na jarmarku pojawią się nie tylko produkty spożywcze, których smaki idealnie łączą się z dobrym piwem, ale też wolne od syntetycznych barwników, konserwantów oryginalne, ręcznie wykonane kosmetyki wyprodukowane na bazie piwa. Ich produkcja jest efektem wieloletnich tradycji i doświadczeń czeskiego piwowarstwa. Zawierają duże ilości piwa, ekstraktu chmielowego oraz drożdży piwowarskich.

 

Koncerty:

 

Podczas Festiwalu zagrają zespoły dobrze znane młodej wrocławskiej publiczności: Behavior, Big Band Politechniki Wrocławskiej, Echoe, Fairy Tale Show, Flying Moses, Headline Crack, Neony, PDO, Red Bus, Roots Rockets, Takie Trio, The Synki, Żyranci.

 

Wystawa, giełda i gra planszowa

 

Festiwalowi towarzyszy wystawa „Piwo we Wrocławiu od średniowiecza po czasy współczesne”. Znajdziemy na niej informacje o pierwszych cechach rzemieślniczych piwowarów, które rozwijały się tu dynamicznie przez całe średniowiecze, o specjalnych znakach firmowych piwowarów, które miały magiczne znaczenie i odwoływały się do symboliki alchemii i żywiołów niezbędnych przy wyrobie piwa… Wystawę pierwszy raz zaprezentowano w 2002 roku w Muzeum Miejskim Wrocławia, zorganizowana była przy współpracy Muzeum Dawnego Kupiectwa w Świdnicy oraz Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu. Odnajdując zapomniane już historie i prezentując je podczas 5. Festiwalu Dobrego Piwa, przypominamy o głębokich tradycjach piwowarskich Wrocławia. Wystawie będzie towarzyszył wykład dr Dobiesława Karnsta: „Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich”. Inną atrakcją festiwalu jest giełda birofilistyczna, na którą zaproszono kolekcjonerów z całej Polski. Na giełdzie będzie można podziwiać, kupować i wymieniać etykiety, kapsle, szklanki, podstawki i wiele, wiele innych gadżetów birofilistycznych.

Kto kocha grę monopol, ten zapewne z przyjemnością weźmie udział w turnieju gry „Piwne Imperium”. Gra „Piwne Imperium” to gra planszowa z elementami gry karcianej. Gracze wcielają się w niej w role właścicieli małych browarów, a ich zadaniem jest uprawa jęczmienia i chmielu, dynamiczny rozwój browaru oraz sprzedaż warzonego piwa. Krótko mówiąc, celem każdego gracza jest zbudowanie własnego Piwnego Imperium.

 

Wykłady

Organizatorzy festiwalu zapraszają również na następujące otwarte wykłady dla publiczności:

„Chmiel” –  Daniel Zalewski, Michał Gref - WIP

„Drożdże” – Filip Paprocki - Fermentum Mobile

„Słód” – Wojtek Szała, Słodownia Soufflet

„Średniowieczne piece słodownicze na ziemiach polskich” - dr Dobiesław Karnst

„Przepisy unijne a piwowarstwo” – Danuta Gut