V Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Targi to różnorodność tradycji, to bogactwo produktów regionalnych, które ze względu na proces produkcji oraz hodowli w naturalnym środowisku zasługują na miano zdrowej żywności. Celem Targów jest także wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami oraz nawiązanie współpracy międzynarodowej.Targom towarzyszą imprezy kulturalne. Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich otwiera barwny korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucynie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, Starosty Tatrzańskiego, Inspektora Weterynaryjnego, zaproszonych gości i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z kraju i zagranicy. W ubiegłym roku w Targach udział wzięli producenci z Węgier, Włoch, Rumunii. W tym roku, wzorem lat ubiegłych zaproszeni do udziału zostali goście z krajów europejskich. Podczas Targów odbywają się koncerty gwiazd, pokazy kulinarne, konkursy. Ciekawy program zachęca turystów i mieszkańców Podhala do wspólnej zabawy. W zeszłym roku na Tragach gościło ponad 50 tysięcy widzów. Tegoroczna impreza zapowiada się nie mniej hucznie.
Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury zaprasza do udziału w targach i wszelkie informacje ( karty zgłoszeniowe dla twórców regionalnych oraz producentów produktów regionalnych znajdują się na stronach: