Transatlantyk 2013: Smakuj Życie!

Drukuj
zdj. materiały prasowe
Podczas tegorocznego poznańskiego festiwalu Transatlantyk już po raz trzeci odbędzie się przegląd zatytułowany Kino Kulinarne. Pięć wieczorów, pięć smacznych filmów i do tego pięć zainspirowanych kinem kolacji.

Jak mówi twórca festiwalu Transatlantyk, kompozytor muzyki filmowej Jan A.P. Kaczmarek, „poprzez Kino Kulinarne propagujemy zdrową, czystą, tradycyjną żywność, w opozycji do GMO i masowej przemysłowej produkcji”. I proszę bardzo, w trakcie pięciu dni przeglądu będzie można nie tylko obejrzeć pięć interesujących dokumenty dotyczące jedzenia i spotkać się z ich twórcami, ale także smakować autorskiego menu polskich szefów kuchni. Projekcje (bilet na każdy sens jest jednocześnie zaproszeniem na 4-daniową kolację) będą odbywać się w poznańskim Multikinie (o godz. 18.30), a kulinarne uczty po filmach – w przestrzeni restauracyjnej w namiocie na Błoniach Wildeckich.

Przegląd kulinarny podczas Transatlantyku został zorganizowany we współpracy z festiwalem Berlinale. To właśnie tam po raz pierwszy siedem lat temu zorganizowano przegląd filmów kulinarnych, gdzie każdy seans połączony został z zainspirowaną pokazywanym filmem kolacją. W tym roku na Berlinale taki przegląd odbył się pod hasłem „Dig Your Food – From Field do Fork”. Pokazano na nim 16 filmów wybranych przez kuratora cyklu Thomasa Strucka, który jest odpowiedzialny także za poznańską edycję Kina Kulinarnego. Wspólnym mianownikiem tegorocznego repertuaru filmowego poznańskiego cyklu jest poszukiwanie smaków życia, w dosłownym i metaforycznym sensie.

Menagerem kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk będzie Patryk Dziamski, który zadba o poprawne funkcjonowanie kuchni. Koncepcja scenografii Kina Kulinarnego została stworzona przez projektantkę wnętrz, Aleksandrę Twardowską. Bilety na seanse w cenie 150 zł są dostępne na portalu eBilet.

Anita Zuchora

Program przeglądu Kino Kulinarne

  • 3 sierpnia

film „Małże i miłość”

spotkanie z reżyserką Willemiek Kluijfhout

kolacja przygotowana szefa kuchni Witolda Iwańskiego – zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski, który będzie serwował owoce morza.

podwodna muzyka na żywo – koncert akordeonisty Tuura Florizoone

Przeczytaj naszą recenzję.

  • 4 sierpnia

filmem „Make hummus not war”

spotkanie z australijski dokumentalista Trevorem Grahamem

kolacja przygotowana przez Dawida Łagowskiego – szefa Kuchni Pałacu Mierzęcin

Przeczytaj naszą recenzję.

  • 5 sierpnia

film „Historia ruchu Slow Food”

spotkanie z rezyserem filmu Stefano Sardo

kolacja przygotowana przez kolektyw ośmiu szefów kuchni związanych z portalem Wszystko Dla Kucharzy: Michała Kutera, Romana Kosmalskiego, Miłosza Kowalskiego, Stanisława Bobowskiego, Rafała Godziemskiego, Grzegorza Olejarka, Artura Skotarczyka i Andrzeja Truchlewskiego

Przeczytaj naszą recenzję.

  • 6 sierpnia

film „GMO OMG”

spotkanie z autorem i narratorem filmu Jeremym Seifertem który przemierzył Stany Zjednoczone w poszukiwaniu odpowiedzi na to, czym właściwie jest Żywność Genetycznie Modyfikowana

kolacja przygotowana przez Tomasza Trąbskiego, szefa kuchni Concordia Taste Restaurant w Poznaniu

Przeczytaj naszą recenzję.

  • 7 sierpnia

film „Jadoo”

spotkanie z reżyserką Amitą Guptą

kolacja - fuzję smaków wschodu i nowoczesnej kuchni zaproponuje Jakub Adamczyk, na co dzień Szef kuchni restauracji „Winosfera” w Warszawie

Przeczytaj naszą recenzję.