Świąteczny Targ w Fortecy u Kręglickich

Drukuj
fot. Wojciech Antonów
22 grudnia w niedzielę od godziny 10.00 do 17.00 odbędzie się kiermasz najlepszych produktów regionalnych i ekologicznych, które potrzebne są do przygotowania świąt.

W Fortecy znajdziecie wszystko co niezbędne do przygotowania kolacji wigilijnej i świątecznych potraw: najlepszej jakości oleje tłoczone na zimno, miody, suszone grzyby, buraki, chrzan i kapustę kiszoną. Będą świeże, solone i wędzone ryby, surowe mięso i wędliny z ekocertyfikatem, ponadto kapłony, perliczki i bażanty. Na świątecznym jarmarku, spotkacie też wszystkich rolników i producentów, którzy handlują w Fortecy w każdą targową środę. Będzie pachniał chleb na zakwasie, z pieca opalanego drewnem, rumieniły się jabłka z Ziemęcina, jak zwykle do kupienia będą zagrodowe sery, soki z tłoczni Wiatrowy Sad i warzywa od Pana Ziółko.

W Sali Importerów znajdziecie sycylijskie pomarańcze, grecką oliwę, węgierską paprykową kiełbasę i niemieckie muesli. W Sali Piernikowej dzieci będą piekły pierniczki pod okiem opiekunki. Trattoria Chianti przygotuje świąteczne wersje ravioli. Targowe bistro serwować będzie ragu z dzika, soczewicę z wędzoną papryką oraz grzane wino.

Dla kupujących Forteca przygotowała dwa parkingi, jeden tuż przy wejściu, drugi na ulicy Zakroczymskiej.

Wśród licznych przedświątecznych targów w Warszawie, targ Kręglickich wyróżnia kilka produktów, na które szczególnie się cieszymy. Np. tylko w Fortecy będzie można kupić ryby i owoce morza z certyfikatem MSC www.msc.org. Marine Stewardship Council jest niezależną organizacją gwarantującą, że połowy przeprowadzono w zgodzie ze standardami zrównoważonego rybołówstwa, popieraną przez WWF i Greenpeace. Dostawcą tych produktów jest firma Aja http://aja-seafood.pl/. Będzie też mięso i wędliny z ekologicznym certyfikatem z firmy Wasąg www.wasag.pl. Warto wybrać ich produkty, bo to co jadły i jak były hodowane zwierzęta, przekłada się na jakość mięsa. Smakowite przyprawianie i uczciwe wędzenie to za mało, żeby uzyskać naprawdę dobry smak produktu. Ponadto na rynku dostępne będą świeże gęsi, indyki i kapłony z ekologicznej hodowli z folwarku Karpno www.karpno.pl/pl/ekologiczne-karpno.html.

Forteca
Warszawa, ul. Zakroczymska 12 (w Parku Traugutta, róg Sanguszki i Zakroczymskiej)
tel. 22 826 01 09

www.kregliccy.pl
https://pl-pl.facebook.com/forteca.kregliccy