Spilbergowskie menu w Cannes

Bruno Oger, szef kuchni, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin przygotował dla członków jury Festiwalu Filmowego w Cannes specjalny, 3-daniowy obiad. Inspiracją do stworzenia menu był film Stevena Spielberga Indiana Jones z 1981 roku.

W środę, 22.maja w pawilonie Electrolux Agora pojawiły się najjaśniejsze gwiazdy 66. Festiwalu Filmowego w Cannes, czyli członkowie jury. Steven Spielberg, Nicole Kidman, Christoph Waltz, Ang Lee i inni wzięli udział w specjalnym spotkaniu z szefem kuchni Bruno Ogerem, który przygotował dla gości wyjątkowe dania. Menu nawiązywało do jednego z filmów Spielberga - Indiana Jones. Było efektowne, kreatywne i zaskakujące.

„Jesteśmy podekscytowani i zaszczyceni, że możemy przygotować obiad dla wszystkich członków jury Festiwalu Filmowego w Cannes, w tym dla samego Stevena Spielberga.” – mówił przed spotkaniem szef kuchni Bruno Oger, który na co dzień współpracuje z Electrolux. „Staramy się myśleć jak on, ale nie jest to łatwe. Spielberg jest bardzo kreatywny, zawsze chce widzów czymś zaskoczyć. My będziemy próbowali zrobić to samo z naszym menu. Chcemy zaskoczyć członków jury czymś niezwykłym. Wykorzystamy proste składniki, ale połączymy je w wyjątkowy sposób.” – dodał Oger, który na co dzień jest szefem kuchni w restauracji Villa Archange na południu Francji, niedaleko Cannes. Zdobył dwie gwiazdki Michelin oraz tytułu Najlepszego Szefa Kuchni we Francji.

Menu:

Szparagi z kawiorem i musem z cytryny i kopru słodkiego

Cytrynowa granita z cytrynowym likierem

Pierś kurczaka z francuskiej prowincji Bresse z ravioli z foie gras

Ciastka nasączone rumem z ananasem, lody z pieczonym kokosem

Czekoladowa beza z rumem

Po obiedzie Steven Spielberg ocenił dania przygotowane przez Bruno Ogera jako poezję. „Jedzenie nie było dobre. Było fantastyczne!” – powiedział przewodniczący jury.

Redakcja