Spilbergowskie menu w Cannes
DrukujW środę, 22.maja w pawilonie Electrolux Agora pojawiły się najjaśniejsze gwiazdy 66. Festiwalu Filmowego w Cannes, czyli członkowie jury. Steven Spielberg, Nicole Kidman, Christoph Waltz, Ang Lee i inni wzięli udział w specjalnym spotkaniu z szefem kuchni Bruno Ogerem, który przygotował dla gości wyjątkowe dania. Menu nawiązywało do jednego z filmów Spielberga - Indiana Jones. Było efektowne, kreatywne i zaskakujące.
„Jesteśmy podekscytowani i zaszczyceni, że możemy przygotować obiad dla wszystkich członków jury Festiwalu Filmowego w Cannes, w tym dla samego Stevena Spielberga.” – mówił przed spotkaniem szef kuchni Bruno Oger, który na co dzień współpracuje z Electrolux. „Staramy się myśleć jak on, ale nie jest to łatwe. Spielberg jest bardzo kreatywny, zawsze chce widzów czymś zaskoczyć. My będziemy próbowali zrobić to samo z naszym menu. Chcemy zaskoczyć członków jury czymś niezwykłym. Wykorzystamy proste składniki, ale połączymy je w wyjątkowy sposób.” – dodał Oger, który na co dzień jest szefem kuchni w restauracji Villa Archange na południu Francji, niedaleko Cannes. Zdobył dwie gwiazdki Michelin oraz tytułu Najlepszego Szefa Kuchni we Francji.
Menu:
Szparagi z kawiorem i musem z cytryny i kopru słodkiego
Cytrynowa granita z cytrynowym likierem
Pierś kurczaka z francuskiej prowincji Bresse z ravioli z foie gras
Ciastka nasączone rumem z ananasem, lody z pieczonym kokosem
Czekoladowa beza z rumem
Po obiedzie Steven Spielberg ocenił dania przygotowane przez Bruno Ogera jako poezję. „Jedzenie nie było dobre. Było fantastyczne!” – powiedział przewodniczący jury.
Redakcja