Smaki Grecji na Jarmarku Dominikańskim
Drukuj
Właścicielka sklepu Iwona Żołądź, mieszka w Grecji od 17 lat. Od czasu kiedy zafascynowała się wspaniałą grecką kuchnią, przemierza greckie wyspy w poszukiwaniu najlepszych producentów wybranych przez siebie towarów. Do Polski sprowadza tylko sprawdzone produkty. Smaki Grecji mają genialne tahiny, czyli pasty sezamowe: neutralne i słodzone miodem, które z powodzeniem zastępują nutellę a są od niej o niebo zdrowsze! Sezam ma bowiem wyjątkowo dużą zawartość łatwo przyswajalnego wapnia. W sklepie można też kupić ekologiczną chałwę – również zdrowszą od innych słodyczy, bo wyrabianą z sezamu. Kto nie próbował greckich miodów – pomarańczowego i wyjątkowego w smaku – tymiankowego, które pochodzą od mieszkającego w górach pszczelarza, ten będzie miał na Jarmarku unikalną okazję. „To totalnie domowy miód - mówi współwłaściciel smaków-grecji, aktor i reżyser Sebastian Konrad – z takiej mini pasieki, trochę takiej, jaką mieli nasi dziadkowie. Smak tych miodów to jest czysta poezja!” –. Sklep ma też duży wybór znakomitych greckich serów od fety przez haloumi po krowio owczy manouri. Znakomite są też w smakach-grecji pochodzące z gór zioła oraz wyśmienite suszone pomidory, oliwki kalamata i pasta oliwkowa kalista. „Pasta oliwkowa to super dodatek do tostów, jajek na miękko” – mówi Sebastian Konrad.
Ale, co najważniejsze - a nie takie częste w innych sklepach – smaki-grecji mają w stałej sprzedaży certyfikowaną ekologiczną oliwę o leczniczych właściwościach z racji jej wyjątkowo niskiej kwasowości. Nie ma greckiej kuchni bez wina. Kto lubi żywiczną retsinę czy pełne smaku czerwone i białe winna Hellady, ten nie wyjdzie ze stoiska z greckimi przysmakami z pustymi rękoma.
O wartościach zdrowotnych oliwy i jak kupić najlepszą czytaj TUTAJ