Slow food w Wilanowie

Drukuj
W sobotę, 7 grudnia, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Slow Food Warszawa, zapraszają na spotkanie pt. „Być slow... rzecz o książkach kucharskich”. Będzie o kulinarnym dziedzictwie, tradycyjnych polskich przepisach i o tym, czy obronią się one w dobie kulinarnej globalizacji.

Podczas spotkania Historyk Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu prof. Jarosław Dumanowski, opowie o  historycznych korzeniach kulinarnych przepisów, autorka książek kucharskich Hanna Szymanderska opowie jak szuka przepisów do swoich publikacji, antropolożka Anna Juszkiewicz zdradzi, co książki kucharskie mówią o czasach, w których były pisane, a blogerka Magdalena Kasprzyk-Chevriaux opowie o tym, czy tradycyjne przepisy są popularne w Internecie. Smakosze będą mogli spróbować przyrządzonej przez szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Macieja Nowickiego, prawdziwie staropolskiej potrawy. Podczas gdy rodzice będą uczestniczyć w spotkaniu, dzieci będą mogły bawić się na warsztatach kulinarnych.

Spotkanie będzie nie tylko okazją do dyskusji o polskich tradycyjnych przepisach ale też do poznania niezwykłego dorobku Muzeum, które od kilku lat wydaje cenne staropolskie pozycje kulinarne w ramach projektu „Monumenta Poloniae Culinaria”.

Organizatorzy zachęcają wszystkich uczestników do przyniesienia książki kucharskiej „na wymianę”. Oddając własną, już nie potrzebną, będzie można wybrać dowolną, przyniesioną przez inną osobę.
Udział w spotkaniu uprawnia też do bezpłatnego uczestnictwa w inauguracji Labiryntu Światła - spektakularnego widowiska świetlnego, które rozpocznie się o godz. 16.00 w ogrodzie przy Oranżerii. Instalacja złożona jest z 150 tys. kolorowych lampek rozmieszczonych w ogrodzie wilanowskim.

O 18:00 i 20:30 na fasadzie wilanowskiego pałacu odbędzie się pokaz mappingu. Elewacja pałacu zmieni się wtedy nie do poznania – nie będzie widać na niej wówczas charakterystycznego wilanowskiego żółcienia ani historii mitologicznych przedstawionych na płaskorzeźbach – zobaczymy za to feerię barw i świateł połączonych z barokowymi dźwiękami.

 

 

Sobota, 7 grudnia , godz. 13:30

MIEJSCE: Oranżeria Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie / wejście do ogrodu

BILETY: 12 zł oraz 10 zł dla członków Slow Food, do nabycia na miejscu.

Bilety wstępu: uczestnicy spotkania o książkach kucharskich - wstęp na włączenie Labiryntu i warsztaty - bezpłatny.

Pozostali uczestnicy – cennik biletów znajdą Tutaj