Słodycze z drukarki
Z drukarkami 3D przystosowanymi do drukowania słodyczy problem jest taki, że trzeba być cukiernikiem, artystą i projektantem komputerowym w jednym, żeby zaprojektować interesujący autorski wzór cukierka lub czekoladki. Kto nie posiada takich umiejętności skazany jest na wyobraźnię producenta drukarki. Designerzy słodyczy z drukarek 3D specjalizują się w ażurowych modelach cukrowych brył matematycznych i tzw. figur niemożliwych o smakach mięty, arbuza, wanilii, jabłka, wiśni i czekolady. Herbata posłodzona kostkami cukru żywcem przeniesionymi z obrazów Eschera na długo pozostaje w pamięci. Drukarka na razie jest dość droga, kosztuje od 5 do 10 tysięcy dolarów, ale i tak cieszy się wielkim zainteresowaniem cukierników.
MM
Wykład Liz i Kyle von Hasseln, twórców drukarki dla cukierników
http://www.youtube.com/watch?v=PrIvtWhI1DM
Czekoladowy płatek śniegu prosto z drukarki 3D