Posmakuj śląskiego
Tym razem, znany i wyjątkowo smaczny festiwal „Śląskie Smaki” odbędzie się w Bielsku-Białej. W sobotę 15 czerwca w trakcie największego w regionie święta kulinarnego publiczność zobaczy pokazy kulinarne i posmakuje dań oferowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.
22 konkursowe drużyny gotować będą przystawkę lub deser, zupę i danie główne. Wszystko związane z tradycjami kulinarnymi naszego województwa. „Festiwal to nie tylko kuchnia śląska. W tym roku będzie wiele smaków… jurajskich. Pyszna szczawiówka, pstrąg faszerowany po żarecku, czy kaczka z Wręczycy Wielkiej. A to tylko 3 z… 66 konkursowych przysmaków! Z niecierpliwością czekamy na efekty pracy gotujących drużyn” powiedziała Agnieszka Sikorska, dyrektor biura Śląskiej Organizacji Turystycznej, organizatora imprezy.
Sprawdź nasze przepisy
|
Oby tylko pogoda dopisała, bo atrakcji nie tylko kulinarnych nie zabraknie. Dzieci będą miały zorganizowane gry i zabawy, a na estradzie ciągle się coś będzie działo. W finale zobaczymy występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Monika Węgrzyn
Program imprezy:
13.00 - 16.00 – konkurs kulinarny
13:00 – 20:00 – animacje dla dzieci
13.00 - 21.00 – prezentacja restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”
godz. 13.00 – rozpoczęcie konkursu kulinarnego
godz. 14.00 – uroczyste otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
godz. 14.15 - występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego Porąbczanie
godz. 15.15 – występ zespołu The Shivers
godz. 16.30 – występ zespołu Zgredybillies
godz. 17.30 – ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
godz. 18.00 – występ zespołu Kamuflaż
godz. 19.00 – Bitwa Smaków, czyli góralskie i śląskie impresje na temat ziemniaka w wykonaniu Renaty Bielesz i Remigiusza Rączki - pokaz kulinarny
godz. 20.00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny