Pierwsza polska gwiazd(k)a Michelina
Przewodnik cieszy się ogromnym poważaniem wśród turystów a jego odznaczenia maja znaczenie nie tylko prestiżowe – przekładają się na liczbę odwiedzin zagranicznych gości. O wyróżnienie nie jest łatwo. Inspektorzy wydawnictwa Michelin pojawiają się w lokalach incognito z niezapowiedzianymi wizytami. Są smakoszami ekstarklasy. Dlatego właśnie w połowie marca, gdy rynek oczekuje na nowe wydanie słynnego przewodnika serca restauratorów zaczynają bić żwawiej – będziemy, czy nie? Bo to, że raz się gwiazdkę otrzyma nie gwarantuje dożywotniej obecności na wymarzonych stronach. Kontrolerzy wpadają regularnie, a w zasadzie nieregularnie i sprawdzają przed każda kolejną edycją poziom lokalu. Oceniany jest smak potraw, obsługa, wystrój, atmosfera, stosunek jakości do ceny… Już w zeszłym roku Atelier Amaro uzyskało wyróżnienie jako „Wschodząca Gwiazdka” a w tym roku pierwsza polska, cała gwiazdka Michelin! Gratulujemy. Wyróżnienie cieszy i dlatego, że Atelier Amaro opiera się o polskie produkty o znakomitej jakości od starannie wybranych producentów. Oczywiście ton, sznyt, smak i atmosferę nadaje Atelier osoba Wojciecha Modesta Amaro. Cieszymy się i czekamy na rój nowych gwiazd na naszym polskim niebie w gębie.
Redakcja