O kuchni kujawskiej
DrukujKsiążka Doroty Kalinowskiej i Krzysztofa Cieślaka to pierwsze, tak szerokie opracowanie tematu, obejmujące produkty i ich pochodzenie, przetwórstwo i konserwację żywności w dawnych gospodarstwach wiejskich. Szczegółowo zostały również opisane sprzęty kuchenne oraz ich wytwórcy, czyli rzemieślnicy wiejscy. Książka zawiera ponadto opisy pożywienia codziennego, świątecznego i weselnego. Przedstawia przedsięwzięcia muzealne oraz innych instytucji, których celem jest kultywowanie i podtrzymywanie kulinarnego dziedzictwa regionu. Dla miłośników swojskiej kuchni, w polecanym wydawnictwie znalazły się też liczne przepisy na kujawskie potrawy. Uzupełnieniem tematycznego materiału jest kulinarny słowniczek gwarowy. Książka jest bogato ilustrowana barwnymi akwarelami i fotografiami przedstawiającymi dawne sprzęty kuchenne, imprezy folklorystyczne prezentujące m.in. dawne zwyczaje dotyczące przetwórstwa oraz tradycyjne potrawy kujawskie.
W programie spotkania:
- prezentacja książki przez autorów - Dorotę Kalinowską (tekst) i Krzysztofa Cieślaka (projekt graficzny)
- degustacja kujawskich potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich