O kuchni kujawskiej

Drukuj
zdj. plakat Krzysztofa Cieślaka
Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku zaprasza na promocję nowej publikacji pt. „Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej”. Promocja odbędzie się w Gmachu Głównym Muzeum przy ul. Słowackiego 1a, w dniu 12 czerwca, o godz. 17.00.

Książka Doroty Kalinowskiej i Krzysztofa Cieślaka to pierwsze, tak szerokie opracowanie tematu, obejmujące produkty i ich pochodzenie, przetwórstwo i konserwację żywności w dawnych gospodarstwach wiejskich. Szczegółowo zostały również opisane sprzęty kuchenne oraz ich wytwórcy, czyli rzemieślnicy wiejscy. Książka zawiera ponadto opisy pożywienia codziennego, świątecznego i weselnego. Przedstawia przedsięwzięcia muzealne oraz innych instytucji, których celem jest kultywowanie i podtrzymywanie kulinarnego dziedzictwa regionu. Dla miłośników swojskiej kuchni, w polecanym wydawnictwie znalazły się też liczne przepisy na kujawskie potrawy. Uzupełnieniem tematycznego materiału jest kulinarny słowniczek gwarowy. Książka jest bogato ilustrowana barwnymi akwarelami i fotografiami przedstawiającymi dawne sprzęty kuchenne, imprezy folklorystyczne prezentujące m.in. dawne zwyczaje dotyczące przetwórstwa oraz tradycyjne potrawy kujawskie.

W programie spotkania: 

- prezentacja książki przez autorów - Dorotę Kalinowską (tekst) i Krzysztofa Cieślaka (projekt graficzny)

- degustacja kujawskich potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich