Najsmaczniejszy Festiwal Dobrego Piwa

W drugi weekend maja okaże się, że żabie udka i grillowane ślimaki mogą być smakowitą przekąską do piwa. Będzie okazja spróbować kurczaka curry oraz kubańskiej zupy leczniczej, która jest dobra na kaca. V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa odbędzie się w dniach od 9 do 11 maja na esplanadzie Stadionu.

Podczas V Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa będzie można spróbować piwa z 75 browarów z Polski, Niemiec, Danii, Włoch, Belgii, Ameryki, Czech i Anglii. Będzie można spróbować 200 różnych piw beczkowych i kupić w butelkach o ponad połowę więcej! Na festiwalu będzie też stoisko z czteroma różnymi beczkowymi piwami bezalkoholowymi,  co jest nie lada gratką dla zmotoryzowanych miłośników bursztynowego napoju.
Specjalnie dla Gości Festiwalu zaprzyjaźniony browar restauracyjny Widawa  z Chrząstawy Małej koło Wrocławia uwarzył piwo festiwalowe „Nowy Baran”. Ten pszeniczny trunek powstał w hołdzie dawnej sławie piwowarstwa wrocławskiego zwanej Białym Baranem. Nowego Barana będzie się można napić w wersji beczkowej, ale także kupić w butelkach z okolicznościową etykietą i festiwalowym kapslem.
W trakcie Festiwalu odbędą się XI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, podczas których piwowarzy domowi i profesjonalni  z całej Polski będą uczestniczyć w zajęciach poświęconych w tym roku roli wody i chmielu w piwowarstwie. - Właśnie zakończyliśmy przyjmowanie paczek z piwami na VIII Konkurs Piw Domowych, który odbywa się w tym roku z 4 kategoriach - do każdej kategorii piwowarzy przysłali ponad 20 piw – mówi Joanna Boś, koordynator organizacyjny Festiwalu. - Konkurs odbędzie się 8 maja, a jurorami będą certyfikowanie sędziowie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych pod przewodnictwem Rafała Kowalczyka, znanego polskiego sensoryka, czyli fachowca od oceniania bukietu smakowo zapachowego piwa.
Piwo jak wiadomo najlepiej smakuje ze szkła. Dlatego organizatorzy przygotowują specjalne szkło: kufel i kielich z logo Festiwalu. Oba naczynia posiadają dodatkową, degustacyjną miarkę 0,2l, dzięki której nie nadwyrężając głowy i portfela każdy będzie mógł spróbować wielu gatunków piwa.

- Dla kolekcjonerów szkła Festiwalowego mamy w tym roku prawdziwą gratkę - kielich TeKu – mówi Robert Włodarek, rzecznik prasowy Festiwalu. - To szkło zaprojektowane specjalnie do degustacji piwa. Dzięki swojemu kształtowi gromadzi w sobie i doskonale eksponuje bogatą gamę aromatów. Szkło TeKu jest uznawane przez jurorów piwnych konkursów za jedno z najlepiej uwydatniających pełnię smaku różnych stylów piwa.
Festiwalowa scena kulinarna będzie nie lada atrakcją dla smakoszy. - To tu spotkają się smaki dobrego piwa z umiejętnościami szefów kuchni najlepszych restauracji oraz popularnych blogerów – mówi Agnieszka Rapir, koordynatorka sceny kulinarnej. - Będzie smacznie, oryginalnie, wręcz zaskakująco, przy połączeniach piwa z deserami, zupami, czy innymi potrawami. Postaramy się dobrać piwo do każdej potrawy, która zostanie ugotowana na Festiwalu – dodaje. W piątek scenę kulinarną Festiwalu otworzy multitap Szynkarnia. To  wrocławski lokal z unikalnym na skalę kraju połączeniem multitapu ze sklepem z wędlinami i serami. W ich ofercie znajdziecie same najlepsze piwa z Polski i świata, lane z 12 kranów oraz spory wybór piw butelkowych. Do piw serwują deski wędlin i serów, a w kuchni, na piecu szamotowym wypiekają autorskie podpłomyki z serami i wędlinami oraz chleby razowe na zakwasie. Na Scenie Kulinarnej zaprezentują: rillette z szynki z sosem BBQ w lekkiej bułce, przegrzebki zapiekane na piwno-pistacjowym pesto z buraczanym carpaccio i musem z koziego sera z łomnicy i piwną pianką, a na deser naleśniki piwne z riccottą ze Ślubowa z sosem wiśniowo pomarańczowo piwnym. Zgłodnieliście? To szykujcie się do Wrocławia!
W sobotę scenę kulinarną opanują młodzi wrocławscy kucharze z ekipy „O kuchni z ludźmi dla ludzi”. „O kuchni z ludźmi dla ludzi” to inicjatywa młodych kucharzy z Wrocławia, którzy mają na celu rozwój i szerzenie świadomej kuchni. Starają się współpracować z ludźmi, którzy po prostu tak jak oni lubią bawić się gotowaniem, stąd również wypady do Juszczyna, do Koła Gospodyń Wiejskich. Kuchnia to nie tylko świat wielkiej gastronomii i profesjonalnych kuchni, to coś więcej, to sposób na życie oraz ciągłe doskonalenie się i współpraca różnych ludzi których celem jest nietuzinkowe i pyszne jedzenie.
Poza sceną, na licznych stoiskach gastronomicznych znajdziemy przekrój kuchni z całego świata wybranej tak, by dania pasowały do piwa. Pojawią się m.in. potrawy litewskie, węgierskie, francuskie z żabimi udkami, grillowanymi ślimakami, a także polskie z tradycyjnymi potrawami regionalnymi.
W czasie Festiwalu odbędą się codzienne pokazy warzenia piwa sposobem domowych, w wykonaniu Twojego Browaru. Pierwszego dnia zobaczymy jak zrobić piwo w domu najprostszą metodą – z brewkitów czyli nachmielonych ekstraktów słodowych. W kolejnych dniach warzenie z zacieraniem, czyli najtrudniejsza droga do otrzymania piwa, ale dająca pełną kontrolę nad efektami, a w niedzielę warzenie z ekstraktów słodowych z chmieleniem, czyli w miarę prosta metoda otrzymania piwa z taką goryczką, jaką lubimy najbardziej. Nie zabraknie oczywiście nauki kapslowania butelek.
Między stoiskami z dobrym piwem pojawią się stoiska z produktami regionalnymi, z Polski i różnych stron Europy, których smaki nie tylko idealnie łączą się z dobrym piwem, ale też zostały wyprodukowane na jego bazie. Atrakcją dla kobiet, będą z pewnością ekologiczne, wolne od syntetycznych barwników i konserwantów, ręcznie wykonane piwne kosmetyki. Ich produkcja jest efektem wieloletnich tradycji i doświadczeń czeskiego piwowarstwa. Zawierają duże ilości piwa, ekstraktu chmielowego oraz drożdży piwowarskich.
Nie wiem jak Państwo, ale my już nie możemy się doczekać piątku, 9 maja żeby zażyć chmielowo kulinarnych rozkoszy na V Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa.
Smaki Życia objęły festiwal patronatem prasowym.

Szczegółowy program festiwalu znajdziesz tu: Kliknij