Mozzarella z Bychawy
Drukuj
„Z ziemi włoskiej do Polski”, można by zaśpiewać nie koniecznie na baczność, bo okoliczności nie patriotyczne a spożywcze. W Bychawie na Lubelszczyźnie ruszyła produkcja serów mozzarella.
To wspólne przedsięwzięcie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bychawie i włoskiej spółdzielni mleczarskiej Tre C srl. We wtorek odbyła się pierwsza degustacja mozzarelli z Bychawy. Pełną parą produkcja włoskich serów ma ruszyć w marcu. Mozzarella będzie sprzedawana na lokalnym rynku, restauracjom i sieciom sklepów. Mamy nadzieję, że mozzarella z Bychawy, choć z natury włoska, będzie równie dobra jak produkowane w Bychawie masło, które w zeszłym roku zdobyło prestiżowy tytuł TOP PRODUKT Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” realizowanego pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
MM