Kulinarne innowacje na EuroGastro
DrukujNa Targach EuroGastro wystawcy zaprezentują kompleksową ofertę produktów oraz rozwiązań dla gastronomii. Obejmie ona wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji, żywność i napoje dla gastronomii, a także wyposażenie sal restauracyjnych i barów. Ważną część targów stanowią także propozycje z sektora Drink & Bar oraz kawowego, od lat cenionego przez odwiedzających. Zainteresowani nabyciem profesjonalnych ekspresów, degustacją dobrej kawy oraz informacjami o prawidłowym jej przygotowaniu, będą mogli zasięgnąć opinii specjalistów. Bariści natomiast staną do rywalizacji podczas VI Olimpiady Kawy® organizowanej we współpracy z firmą Apro Trade/ Akademia Kawy® pod patronatem SCAE.
Kulinarni artyści
EuroGastro to wydarzenie bogate w inspiracje kulinarne. To tam powstają nowe smaki, w innowacyjny sposób łączone są ze sobą produkty i odkrywane są walory regionalnych specjałów. Warto także przyjrzeć się mistrzom kulinarnym, którzy podkreślają różnorodność stylów i kuchni podczas konkursów.
Po raz pierwszy na EuroGastro odbędzie się jeden z etapów nowego programu „Gotuj lokalnie” organizowanego przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. Jego celem jest przekazywanie wiedzy o tradycyjnych produktach i ich zastosowaniu w nowoczesnej kuchni polskiej.
Z kolei już po raz szósty odbędzie się konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2014”. Teo Vafidis natomiast poprowadzi 9. Festiwal Kuchni Greckiej, który propaguje tradycyjną grecką kuchnię i oryginalne regionalne receptury.
Nowością EuroGastro będzie też konkurs „Polska wołowina, wołowina z przyszłością” organizowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni, który promuje polską wołowinę wysokiej jakości.
Wiedza podana na tacy
Co roku EuroGastro zapewnia szeroki wybór tematyki wydarzeń merytorycznych, które umożliwiają nieodpłatne skorzystanie z wiedzy i porad ekspertów. Wykładowcy z Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW poprowadzą konferencję pt. „Gastronomia - nowe trendy i koncepty”, natomiast eksperci z firmy AFMedia, właściciela serwisu GdzieZjesc.info® szkolenie pt. „Obecna sytuacja rynku restauracyjnego. Jak odnaleźć się i zdobyć klientów w dzisiejszych czasach". Z kolei przedstawiciele czołowego pisma branżowego podzielą się doświadczeniem na konferencji marketingowej magazynu „Food Service”.
Informacje praktyczne
Dla przedstawicieli branży, którzy dokonają rejestracji online, przewidziana jest 50% zniżka na bilet wstępu. Więcej informacji oraz formularze rejestracyjne znajdują się na: www.eurogastro.com.pl.