Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina
DrukujO tym, że gęsina jest najlepsza wiedziały już nasze prababki, które z gęsi miały nie tylko mięso ale i pyszny smalec oraz pierze na kołdry. Od kilku lat trwa renesans popularności tego mięsa. Festiwal w Przysieku przyciągnął najlepszych polskich kucharzy i aktywistów kulinarnych, którzy od lat propagują hodowlę i jedzenie gęsiego mięsa. Na potrzeby festiwalu zbudowano specjalną wielką Karczmę Gęsią, w której m.in. Grzegorz Łapanowski z Top Chef pokaże techniki kulinarne, połączenia smakowe i opowie o roli gęsiny we współczesnej kuchni. Artur Moroz, kucharz kultowego sopockiego Bulaja i Wojciech Zaguła zaprezentują kulinarno wydawniczą perełkę „11 Listopada. Poradnik świętowania”, a Mikołaj Rey z Dzień Dobry TVN ugotuje i opowie o swoim przodku i imienniku oraz rodzinnych tradycjach kulinarnych. Przez cały czas festiwalu będzie można spróbować potraw z gęsi przygotowanych przez znakomitych kucharzy.
Szczegóły festiwalu i rozkład jazdy bezpłatnej komunikacji festiwalowej z Torunia do Przysieka znajdziecie na stronie:
http://www.czasnagesine.pl/
Zobacz: https://www.youtube.com/watch?v=gremMbGjgS0