Książka pachnąca jabłkami
Drukuj"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy". Oto fragment wstępu do książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, autorki bloga White Plate. Wydana na papierze ekologicznym wyprodukowanym z ogryzków jabłek – Cartamela / Frumat zawiera 40 autorskich przepisów, zilustrowanych zdjęciami Krzysztofa Kozanowskiego.
Spotkanie z twórcami książki 27 czerwca w godzinach 18:00 - 20:00, w Warszawie na ulicy Mysiej 3.
mm