Kryształowa w finale

Trwa szósta edycja festiwalu Wine & Food Noble Night. Wielki finał 21 września w Warszawie na terenie Toru Wyścigów Konnych. W finałowej dwunastce znalazło się 12 restauracji w tym katowicka restauracja „Kryształowa” Magdy Gessler.

Festiwal jest o tyle niezwykły, że o nagrodzie decydują nie tylko jurorzy, ale też publiczność, która zapraszana jest do degustacji. Oceniane są dania i układ menu. To prawdziwe wyzwanie dla restauratorów. Zaproszona publiczność będzie degustować i głosować na najlepsze przystawki, dania główne i desery, przygotowywane na żywo.

Co roku w zawodach kulinarnych organizowanych na terenie Wyścigów Konnych na warszawskim Służewcu startuje kilkanaście restauracji z całego kraju. Wygrana wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale też logistycznych. W zeszłym roku podczas festiwalu wydano w sumie 1050 porcji (przystawek, dań głównych i deserów). A wszystko to wyprodukowane na miejscu, „na żywo”.

Jesienią tego roku, o tytuły najlepszych dań i kompozycji menu zawalczą: Aruana (Serock, szefowie kuchni: Adam Kotomski, Witek Iwański), Casa Pablo (Warszawa, szef kuchni: Gonzalo de Salas Smith), Delight (Łódź, szef kuchni: Mirosław Jabłoński), Kryształowa (Katowice, szef kuchni: Adam Naziębło), Magnifica (Kraków, szef kuchni: Krzysztof Mardyła), Mare Monti (Zakopane, szef kuchni: Castello Longobardi), Pod Różą (Kraków, szef kuchni: Mariusz Gołdyn), Smaki Warszawy (Warszawa, szef kuchni: Ben Ashlin), Sunlight (Katowice, szef kuchni: Piotr Nadolski), Tłusta Kaczka (Gdynia, szef kuchni: Tomasz Mrozik), Weranda (Bydgoszcz, szef kuchni: Robert Jarych), White House Restaurant & Lounge (Sopot, szef kuchni: Mariusz Pieterwas).

Redakcja