KLONN ON/OFF - Pod starym klonem, w rytmie dnia
Sezonowe dania kuchni europejskiej i niespotykany wybór win, kompetentna, miła obsługa – to wszystko w minimalistycznym, eleganckim wnętrzu. I letni ogród, który już za kilka miesięcy pozwoli gościom schronić się pod rozłożystym starym klonem. Stery w tym wyjątkowym miejscu objął właśnie Adam Anikiel, niezwykle doświadczony szef kuchni, którego filozofia gotowania jest spójna z wizją właściciela, Mirosława Nizio, znanego architekta i mecenasa kultury.
„Starannie dobrane, najlepsze produkty, doświadczony i zgrany zespół i… samo się robi – mówi z entuzjazmem Adam Anikiel. Gotowanie to coś więcej niż praca – to szczerość i pasja. Gość zawsze odczuje to na talerzu. Dlatego w nasze gotowanie wkładamy tak dużo wysiłku i serca – nie wybierając drogi na skróty. Tworzymy własne przetwory z tego, co daje natura. Zbieramy kwiaty bzu oraz szyszki i sami przygotowujemy napary. Warzyw szukamy w lokalnych, ekologicznych gospodarstwach a ryb w najczystszych akwenach. Z ochotą sięgamy zarówno po najlepszą polską wołowinę, jak i po świeże owoce morza z różnych regionów świata. Wszystko w zgodzie z naturą i zdrowym... rozsądkiem” – opowiada szef.
Adam Anikiel doświadczenie zdobywał w prestiżowym „The Ledbury” w Londynie, "The Farm" oraz "Concept13" w Warszawie, a także w kuchni swojego rodzinnego domu, gdzie od dzieciństwa pomagał mamie w gotowaniu. Jego filozofia oparta jest na kilku zasadach. To jakość, lokalność, zaskoczenie, wygląd, funkcjonalizm. Niezwykłe smaki, jakie goście znajdują na talerzu w KLONNIE, są więc nie tylko doskonale skomponowane, ale także pięknie wyglądają i przyciągają wzrok. Menu jest tak skonstruowane, aby każdym daniem można było swobodnie dzielić się z innymi. Idea food sharingu zbliża, łączy i pozwala spróbować wielu smaków jednocześnie.
Na przystawkę możemy zamówić krokiety z kaczki, pstrąga z Zielnicy, rozgrzewający bulion grzybowy czy cykorię z sycylijską pomarańczą. Wśród dań głównych znajdziemy żebro wołowe z sosem pieprzowym, biodrówkę jagnięcą z salsą verde lub wyśmienitego antrykota Black Angus. Są też propozycje dla entuzjastów ryb i wegetarian: ośmiornica z jalapeno i yuzu, halibut z sosem bernaise czy ravioli z zimową truflą. Słodkim zakończeniem mogą być lody z marzanki wonnej z gruszką i ciastem francuskim.
Kompozycje dań dopełniają doskonałe wina, dobrane specjalnie dla KLONNU przez zespół sommelierów. W karcie znajdziemy ponad 200 starannie wyselekcjonowanych pozycji. Są tu ponadczasowe klasyki, a także mniej popularne, ale wyśmienite i oryginalne apelacje.
„KLONN to miejsce, w którym ważną rolę odgrywa sztuka. Dopełnia moje pozostałe projekty artystyczne i wprowadza w kontekst Warszawy coś bliskiego mojemu sercu – mówi Mirosław Nizio. Tworząc Klonn myślałem jak przy tworzeniu instytucji kultury. Muzea świadczą o tym, jak projekt działa na odbiorców. Jaka jest ich percepcja. Klonn podobnie – tu wszystkie warstwy są formułą narracji, zebranymi osobistymi wątkami połączonymi w jeden koncept. I właśnie ten całokształt odbierają goście. Wspólnie z szefem kuchni, wypracowaliśmy coś niezwykłego. Nasze spojrzenie na kreację uzupełnia się. Sztuka, którą tworzę rozwija jego podejście do smaków, a jego entuzjazm jest natchnieniem dla mojej kreacji. A wszystko po to, aby dać gościom tej przestrzeni uczucie przyjemności i lekkości. Kuchnia, sztuka, muzyka – to nasze narzędzia, które się tu dopełniają”, tłumaczy Mirosław Nizio.
Restauracja działa według zasady ON/OFF, która przybliża dwa światy prezentowane w tym miejscu. Jeden z nich – ON – mówi o formalnym, luksusowym obliczu KLONNU, gdzie biznes, doskonała wyrafinowana kuchnia, selekcjonowane gatunki win i obecność sztuki dają posmak przynależności do wyjątkowego, elitarnego świata. Z kolei OFF – to inne oblicze tego miejsca – bardziej alternatywne, miejskie, odrobinę rebelianckie. W letnim ogrodzie KLONNU, pod wielkim rozłożystym klonem, już niebawem pojawią się zdolni artyści przychodzący z różnych światów – muzycznego, literackiego a nawet sztuk performatywnych. Objawi się formuła OFF.
Restauracja Klonn. Adres: ul. Jazdów 1B. Rezerwacje pod numerem: 22 100 63 63