Kisz Misz – przez kuchnię do zrozumienia
DrukujKisz Misz to wielokulturowa kuchnia tworzona przez migrantów.Menu zawiera niedrogie dania z różnych zakątków świata, przygotowywane według oryginalnych receptur przez osoby pochodzące z tych krajów. Dzięki temu mogą oni godnie zarobić na utrzymanie, a jednocześnie mieszkańcy Warszawy mogą poznać kulturę narodów uchodźców w przystępny sposób.
Kisz Misz poza działalnością stricte gastronomiczną (obsługującą m. in. szkolenia i konferencje) ma na celu stworzenie miejsca przyjaznego i bezpiecznego, w którym migranci mogą stawiać pierwsze kroki na polskim rynku pracy, nie narażając się na mobbing, dyskryminację i rasizm. Psychologowie i trenerzy zapewniają im indywidualny mentoring i warsztaty praktyczne (dotyczące komunikacji, autoprezentacji, standardów i organizacji pracy itp.). Przedsięwzięcie tworzy również przestrzeń, w której osoby pochodzące z różnych kręgów kulturowych mogą wspólnie realizować różne działania, a to, poza bezpośrednim efektem (tworzenia potraw i zarabiania pieniędzy) przyczynia się jednocześnie do niwelowania uprzedzeń i konfliktów międzykulturowych. Kisz Misz to również swoiste laboratorium integracji, gdzie przymusowi migranci mogą realnie włączać się w życie warszawskiej społeczności, a także faktycznie zaistnieć na rynku pracy oraz odzyskiwać wiarę we własne siły i kompetencje.
Kisz Misz działa przy współpracy z Muzeum Etnograficznym w Warszawie, gdzie przygotowywane są warsztaty oraz prezentacja kuchni i kultur z krajów pochodzenia uchodźców. Dopełnieniem będą dni tematyczne, wieczory narodowe,integracyjne zajęcia, warsztaty, bajki dla dzieci, wystawy, dyskusje i pokazy filmowe. W planach jest stworzenie baru serwującego dania z różnych stron świata (także w wersji mobilnego food-trucka). Służyłoby to promocji różnych kultur i równolegle prowadzonym działaniom edukacyjnym i szkoleniom. W przyszłości planowane jest stworzenie sieci podobnych barów w Polsce działających na tych samych zasadach oraz tworzenie wraz z cudzoziemcami gospodarstw rolnych, gdzie produkowana będzie żywność ekologiczna. Wielu migrantów przymusowych to rolnicy – dotąd jednak osiedlają się oni jedynie w miastach. Dla części z nich ten projekt będzie cenną alternatywą.
Celem działalności Spółdzielni Socjalnej „Terra” jest doprowadzenie możliwie wielu migrantów do usamodzielnienia się i pomoc im w podejmowaniu inicjatyw, a także dalszym planowaniu działalności gospodarczej na polskim rynku. Długofalowym celem jest pomoc w wychodzeniu z izolacji społecznej i bezdomności osób szczególnie narażonych na dyskryminacje i marginalizację, a także zmniejszanie barier międzykulturowych, budowanie relacji zrozumienia, dialogu i otwartości na różnorodność w naszym społeczeństwie oraz tworzenie wielokulturowego społeczeństwa obywatelskiego.
Kontakt do koordynatorek projektu (współpraca, zamówienia, pomysły, informacje):Joanna Fido joanna.fido@gmail.com +48 693 508 257+48 693 508 257, Maria Książak maria.ksiazak@ihif.eu +48 530999 907+48 530999 907