Festiwal Słodyczy Świata
DrukujFestiwal będzie także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus. W piątek odbędą się prelekcje opowiadające historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, Turcji, Tunezji czy Włoch. Wystąpi gość specjalny - Witold Casetti z opowieścią o ojcu współczesnych lodów. Bartinik Roman z Żuromina opowie o tradycjach pszczelarskich. Będą prezentowane słodycze z Japonii. Dowiemy się które słodycze leczą, a które są szkodliwe dla zdrowia. Praktyczną znajomość tych smakołyków będzie można opanować w czasie słodkich laboratoriów.
W programie:
- torta di ricotta Donne italiane z Warszawy
- libański dybes na sażu
- tunezyjskie rarytasy
- pieczenie kasztanów
- smażenie konfitur z buraków cukrowych
- czekoladowa fontanna
- baklava
Podczas festiwalu planowane są liczne konkursy. Miedzy innymi wyciskanie soku na czas, ucieranie kogla-mogla na czas czy obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę.
Festiwal rozpocznie się w piątek, 5 grudnia o godzinie 13. Odbywać się będzie przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej. Wstęp wolny. Szczegółowy program festiwalu na stronie http://slodyczeswiata.org/05-12-2014/
mow