Festiwal chleba

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Festiwal Chlebów Świata odbędzie się w Warszawie w dniach 21-23 marca. Będą pokazy pieczenia, degustacje i jarmark pełen pysznych produktów.

Chleb jest najbardziej powszechnym, znanym na całym świecie pożywieniem. Występuje w wielu odmianach. I właśnie bogactwo form  chlebów z różnych stron świata będzie główną atrakcją festiwalu. Zobaczmy jak wypieka się piady, pity, rogale świętomarcińskie z Poznania, bio pieczywa, chleby z ziaren i starodawnych mąk, chleby z Australii i Oceanii, Chin, Bułgarii, Francji, Indonezji, Palestyny, Syrii, Serbii, Włoch… Polski kosmonauta Mirosław Hermaszewski zaprezentuje chleb kosmonautów. Obok pokazów odbędzie się jarmark, na którym do kupienia będą miedzy innymi chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, żubrowiec, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny czy powidła z buraków cukrowych z Mazowsza.

Festiwal Chlebów Świata odbędzie się w dniach  21-23 marca 2014 roku w Warszawie w gmachu Zespołu Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego przy ul. Ratuszowej 13.