Dowiemy się, co jedli

Co jadali mieszkańcy „barbarzyńskiej” Europy? Jak się leczyć nalewkami? Jakie stosowano oszustwa kulinarne w XIX w.? Na te pytania odpowie seminarium naukowe organizowane przez Muzeum Historyczne m.st. Warszawy i Stowarzyszenie Naukowe Archeologów Polskich.

13 lutego, w staromiejskich piwnicach Muzeum Historycznego podczas sesji „Kulinaria w soczewce wiedzy” naukowcy różnych dziedzin, wezmą pod lupę szeroko rozumianą tematykę kulinariów. Głos zabiorą badacze źródeł pisanych, którzy odnajdują, opracowują i upowszechniają dawne zbiory z przepisami. O prawdziwych rarytasach sztuki kulinarnej opowiedzą naukowcy zajmujący się zarówno drukowanymi książkami kucharskimi, jak i ciekawymi rękopisami. Archeolodzy, badający zagadnienia gospodarki żywnościowej, opowiedzą o badaniach dotyczących czasów od ludów zbieracko-łowieckich aż po nowoczesność. W kulinarnej sesji udział wezmą także badacze z dziedziny farmacji (a dokładniej bromatologii), którzy przy współpracy z archeologami odtwarzają i badają wartości odżywcze dawnych jadłospisów.

UWAGA: Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje internetowa rejestracja uczestników, która zostanie uruchomiona 5 lutego o godz. 12:00.

PROGRAM I REJESTRACJA: http://bit.ly/kulinariawsoczewcewiedzy

Muzeum Historyczne m.st. Warszawy, Rynek Starego Miasta 28-42

MM