Dowiemy się, co jedli
Drukuj13 lutego, w staromiejskich piwnicach Muzeum Historycznego podczas sesji „Kulinaria w soczewce wiedzy” naukowcy różnych dziedzin, wezmą pod lupę szeroko rozumianą tematykę kulinariów. Głos zabiorą badacze źródeł pisanych, którzy odnajdują, opracowują i upowszechniają dawne zbiory z przepisami. O prawdziwych rarytasach sztuki kulinarnej opowiedzą naukowcy zajmujący się zarówno drukowanymi książkami kucharskimi, jak i ciekawymi rękopisami. Archeolodzy, badający zagadnienia gospodarki żywnościowej, opowiedzą o badaniach dotyczących czasów od ludów zbieracko-łowieckich aż po nowoczesność. W kulinarnej sesji udział wezmą także badacze z dziedziny farmacji (a dokładniej bromatologii), którzy przy współpracy z archeologami odtwarzają i badają wartości odżywcze dawnych jadłospisów.
UWAGA: Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje internetowa rejestracja uczestników, która zostanie uruchomiona 5 lutego o godz. 12:00.
PROGRAM I REJESTRACJA: http://bit.ly/kulinariawsoczewcewiedzy
Muzeum Historyczne m.st. Warszawy, Rynek Starego Miasta 28-42
MM