Dobra ryba
DrukujBogactwo mórz i oceanów wydaje się niezmierzone. Zwłaszcza gdy patrzymy z brzegu na bezkres wody. Jeśli jednak uważnie zejdziemy pod powierzchnię zobaczymy, że morza i oceany pustoszeją. Dziś jest w nich znacznie mniej ryb niż było jeszcze 50 lat temu. Wiele gatunków zostało przetrzebionych, innym grozi wręcz wyginięcie. Na żadne inne zwierzęta ludzie nie polują na taką skalę jak na ryby. Co więcej polujemy w sposób niezwykle skuteczny a zarazem niszczący. Nowoczesne metody połowy powodują, że giną nie tylko stworzenia, które trafiają na stoły ale też miliony innych. To wina tzw. „przyłowu”. Zaplątane w sieci zwierzęta, często ranne lub martwe są wyrzucane do wody.
Z drugiej strony ryby są niezwykle ważne w diecie człowieka i wszyscy promujący zdrowe odżywianie namawiają do jedzenia ryb. Dlatego należy zapoznać się z publikacją Greenpeace i kupować ryby w sposób odpowiedzialny. Jeśli chcemy aby ryby były łowione w sposób odpowiedzialny musimy zagłosować portfelami na tych, którzy potrafią łowić w taki sposób aby nie niszczyć mórz i oceanów.
W broszurze „Dobra ryba” są wymienione gatunki zagrożone wyginięciem oraz te, których połów bezsensownie kosztuje życie wielu innych stworzeń. Z zaskoczeniem czytamy, że na tej liście znajduje się – jak dotąd bezpieczny – dorsz, karmazyn czy halibut. Niestety byliśmy tak żarłoczni, że gatunki te są obecnie zagrożone wyginięciem.
Zanim kupimy rybę warto zastanowić się nie tylko, jaką wybrać ale też gdzie ją kupić. Ważne jest żeby źródło było sprawdzone, co gwarantuje uczciwe i nie rabunkowe metody połowu. Według rankingu Greenpeace uczciwi sprzedawcy ryb to Kaufland i Lidl. Zdecydowanie natomiast powinniśmy omijać rybne zakupy w Almie, Tesco, Biedronce oraz Piotrze i Pawle.
„Dobra ryba”, poradnik konsumenta Greenpeace do pobrania na stronie: http://wwww.greenpeace.pl/dobraryba/
Warto tez obejrzeć film dotyczący problemu zagrożeń życia w oceanach: http://bit.ly/1eWKqgp
mow