Do chrzanu! Postne zd(a/e)rzenie kulinarno-artystyczne

Drukuj
W ostatnim dniu działania legendarnych warszawskich Koszyków przy jednym stole zasiądą: znawczyni kuchni polskiej i autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska, muzyk Stanisław Sojka, wybitny kucharz i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz oraz krytyk kulinarny Piotr Bikont.

Tematem tego wielkopostnego spotkania kulinarno-artystycznego zorganizowanego przez festiwal Gorzkie Żale będzie skromność, umiar, oszczędność, oraz jakość i prostota szlachetnych produktów. Spotkanie poprowadzą Redbad Klijnstra, dyrektor artystyczny Festiwalu Gorzkie Żale i Monika Kucia, kuratorka kulinarna, organizatorka przedsięwzięcia. Goście wspólnie zastanowią się, czym dziś jest wyrzeczenie, jak rozsmakować się w przednówku, co zostało nam z wielkopostnych tradycji i jaka jest przyszłość kuchni polskiej. Na stole produkty postne połączą się ze sobą, wejdą w dialog, podobnie jak wystąpienia zaproszonych gości. Uczestnicy będą mieli okazję nie tylko posłuchać smakowitej dyskusji i piosenek Stanisława Sojki ale też spróbować postnych dań. Za sterami w kuchni stanie bowiem Joanna Jakubiuk, świetna kucharka i znawczyni regionalnych smaków. Bohaterami jej działań kulinarnych będą postne specjały: chrzan, żur czy śledź w oleju.

Wydarzenie odbędzie się w ostatnim dniu działalności legendarnych Koszyków.

MM

INFO

  • Do chrzanu! 30 marca, godz. 18:00.
  • Hala Koszyki, Warszawa, ul. Koszykowa 63
  • Wstęp: 10 zł.