Czyja nalewka zdobędzie tytuł Nalewki Roku?

Już w czwartkowy wieczór, 15 sierpnia, na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, Szacowne Jury Konkursu na Najlepszą Nalewkę roku 2013 - po wykonaniu tradycyjnej zbiorowej jaskółki - ogłosi zwycięzców i wręczy nagrody.

Do konkursu swoją domową nalewkę mogą zgłosić wszyscy chętni amatorzy.  Zgłoszenia przyjmowane są do 15 sierpnia 2013 r. do godz. 14.00!  Karta zgłoszenia, regulamin oraz szczegóły konkursu znajdują się na stronie www.ofds.pl/konkursy.

Zgłoszone do turnieju trunki oceni Kapituła Dobrego Smaku pod przewodnictwem Piotra Bikonta, który pełni tę rolę już po raz siódmy! W skład Szacownego Jury wchodzą: Hanna Szymanderska, Katia Roman-Trzaska, Paweł Loroch, Hieronim Błażejak, Piotr Frydryszek, Witold Wróbel, Krzysztof Szewczyk (laureat konkursu sprzed roku), Marco Foelske (dyrektor Hotelu Sheraton) i Jan Babczyszyn (pomysłodawca festiwalu). Przed jurorami staną kieliszki na ponumerowanych polach. Jurorzy nie będą widzieli butelek, ani nie będą znali nazw własnych trunków. Ocenie podlegać będzie smak, aromat, dojrzałość, klarowność i harmonia trunku.

Jak się nie trudno domyśleć praca jurorów nie należy do łatwych. By nie pogubić się w rozmaitości wrażeń jurorzy muszą dbać o zmysły. Przed każdym z nich stoi jasne, zimne piwo – idealne do płukania kubków smakowych, pojemnik świeżo zmielonej kawy - dla odświeżania zmysłu powonienia, oraz spluwaczka. Ta ostatnia nie jest jednak używana zbyt często -  podkreśla Piotr Bikont, przewodniczący Kapituły.

Turniej odbędzie się w gościnnych progach poznańskiego Hotelu Sheraton.

Ogłoszenie wyników nastąpi około godz. 20.00 na scenie głównej festiwalu, na poznańskim Starym Rynku. Po wręczeniu nagród uczestnicy turnieju i jurorzy będą mieli okazję podyskutować degustując konkursowe trunki w Museum Cafe - klubie festiwalowym przy ul. Klasztornej (www.museumcafe.pl).

Nagrodą w konkursie jest prestiżowy tytuł „Polska Nalewka Roku” i towarzysząca mu okolicznościowa karafka. Wśród laureatów poprzednich edycji, tego najbardziej prestiżowego konkursu na polskie nalewki, byli nie tylko Wielkopolanie ale i nalewkarze z Mazowsza, Lubelszczyzny czy Kujaw. W trakcie kiedy Kapituła Dobrego Smaku, będzie w Sheratonie wybierała tegorocznego laureata, w restauracji Toga odbędzie się Kolacja Degustacyjna „Wieczór nalewek Zbigniewa Sierszuły”. Smorodinówka pana Sierszuły zdobyła tytuł Nalewki Roku 2009. Początek kolacji godz. 17.30. Chętni mogą rezerwować miejsca w Restauracji Toga. Każdemu z siedmiu z mini-dań towarzyszyć będzie odpowiednio dobrana nalewka. W menu znajdą się m.in.  pierogi z leśnymi grzybami, carpaccio z marynowanej polędwicy, wieprzowina w sosie karmelowo – kaparowym i jabłka pieczone w cieście. Towarzyszyć im będą nalewki z moreli, tarniny, pigwowca czy czeremchy.

Zatem, nalewkarze i miłośnicy nalewek – ruszajcie do Poznania! Może to właśnie Wasza nalewka zdobędzie tegoroczny laur?