Czas Dobrego Sera w Sandomierzu
DrukujDzień wcześniej serowarzy, mleczarze oraz pasjonaci przetwarzania mleka wezmą udział w sympozjum poświęconym tematyce serowarskiej. Jak mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, pomysłodawca i organizator festiwalu: „celem tej imprezy jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę (…). Dlatego, tak jak i w latach poprzednich, na naszym festiwalu nie ma miejsca na produkty seropodobne czy też na sery pakowane do worków termokurczliwych. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych, najlepsze polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka”. Na Sandomierskim rynku pojawi się blisko 50 producentów z ponad 200 rodzajami sera – od klasycznego francuskiego Roqueforta czy Comte, poprzez włoskie Grana Padano i Pecorino Toscano, na polskiej goudzie z kozieradką czy twarogach kończąc. W tym roku organizatorzy festiwalu zwracają szczególną uwagę na sery owcze, których w Polsce mamy jak na lekarstwo. Dość powiedzieć, że pod koniec lat 80-tych mieliśmy prawie 10 milionów owiec, a dzisiaj około 150 tysięcy. Głos w tej sprawie zabiorą w trakcie sympozjum Sylwia Szlandrowicz (Ranczo Frontiera), Roman Kluska (Prawdziwe Jedzenie) i Roberto Rubino z Włoch. Nie zabraknie też degustacji najlepszych serów na świecie pod okiem takich autorytetów, jak Sebastiano Sardo czy Giampaolo Gaiarin. Polskę w degustacjach i dyskusjach reprezentować będą Edward Bajko (Prezes SM Spomlek), Wiktor Szwechowicz (Candia Polska) oraz promotor serów zagrodowych Gieno Mientkiewicz.
Po raz pierwszy w tym roku organizatorzy zaprosili do Sandomierza, obok serowarów, polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś 20 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wino. Ekipę polskich winiarzy wzmocnią producenci z Włoch i Węgier. Gośćmi specjalnymi zaś, będą dwaj wybitni enolodzy: Peter Molnar oraz Sarolta Bardos, twórcy genialnych Tokajów.
W Sandomierzu skosztować będzie można również piw prosto z beczki, niepasteryzowanych i specjalnie uwarzonych na festiwal w kultowym Browarze Pinta. Jego twórcy nie tylko wskrzesili piwowarstwo domowe, ale od kilku lat zgarniają prawie wszystkie trofea dla najlepszych piw i piwowarów w Polsce. Ziemowit Fałat i Grzegorz Zwierzyna zapewniają, że ich oryginalne piwa jak: „Odsiecz Wiedeńska”, „Atak Chmielu”, „A’la Grodziskie” czy „Czarna Dziura” zawładną Sandomierzem i wszystkimi gośćmi, którzy zjawią się na festiwalu.
Podczas festiwalu odbędą się też warsztaty i laboratoria smaku, łączące polskie sery z oryginalnymi piwami z Browaru Pinta czy polskimi i zagranicznymi winami. Do tego w Dzień Dziecka na bulwarach nadwiślańskich stanie zagroda ze zwierzętami dającymi mleko, odbędą się pokazy wyrabiania masła i oscypka, a dla rodziców - kursy warzenia piwa.
Więcej informacji: www.czasdobregosera.pl
Maryla Musidłowska