Cypryjskie sery na Poznańskim Festiwalu

Kremowe i subtelne, dojrzewające lub twarde i wyraziste w smaku. Cypryjskie sery, bo o nich właśnie mowa to prawdziwy rarytas. Jeśli chcemy przekonać się jak smakuje oryginalny ser halloumi albo odkryć różnice między kaszarem i lorem, warto odwiedzić tegoroczny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Rodowity Cypryjczyk, producent pysznych, regionalnych serów Yusuf Suleyman zabierze nas w kulinarną podróż po słonecznej, śródziemnomorskiej wyspie

Przygotowywanie serów ma w mojej rodzinie ponad trzystuletnią tradycję – opowiada Yusuf Suleyman. – W Polsce cypryjskie sery nadal są mało znane, dlatego warto odwiedzić Festiwal i poznać bogactwo smaków Cypru – dodaje. Stoisko Yusufa znaleźć będzie można pod namiotem „Tygla” - w niedzielę 18 sierpnia, od strony ul. Świętosławskiej i Wrocławskiej. Znajdziemy tam prawdziwe przysmaki. Obok miękkiego, delikatnego w smaku lora będziemy mogli delektować się także dojrzewającym serem żółtym kaszar. – Kaszar to młodszy odpowiednik dobrze znanego, włoskiego parmezanu – tłumaczy Yusuf Suleyman. Wśród śródziemnomorskich rarytasów nie zabraknie także najstarszego cypryjskiego sera kafalotyri. Wyjątkowy, twardy przysmak dojrzewa 180 dni i zawiera od 40 do 45% tłuszczu. Co ciekawe, kafalotyri tradycyjnie sprzedawany jest w wypełnionych serwatką słoikach. Amatorom zdrowych, sycących przekąsek z pewnością przypadnie do gustu ser hellim, znany także pod nazwą halloumi. Doskonale nadaje się on do smażenia i przygotowywania serowych zapiekanek. Poza tym świetnie smakuje na zimno, w towarzystwie warzyw, owoców lub świeżego pieczywa. Sery będzie można nie tylko spróbować, ale też kupić je w poznańskim Tyglu i cieszyć się ich smakiem we własnym domu.

Więcej informacji o Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku znajdziesz TUTAJ