Cymes, śledzie i konkurs kulinarny

W sobotę, 22 czerwca na skwerze Willego Brandta, przed Muzeum Historii Żydów Polskich odbędzie się piknik kulinarny. Dzieci będą lepiły figurki z marcepanu, dorośli mogą nauczyć się przygotowywać śledzie w pięciu smakach oraz wziąć udział w konkursie na najlepszą potrawę inspirowaną kuchnią żydowską. Gotujcie cymesy, czulenty i kulki z macy i przynieście je na piknik przed muzeum!

W piknikowej atmosferze będzie można posłuchać opowieści o żydowskim domu, pochodzeniu kuchni żydowskiej i jej wpływie na kuchnię polską, o potrawach związanych z kalendarzem świąt żydowskich. Zainteresowani mogą poznać zasady koszerności. Maryla Musidłowska poprowadzi śledziowe warsztaty kulinarne. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w warsztatach marcepanowych i plastyczno-muzycznych inspirowanych kulturą jidysz. Organizatorzy zapraszają wszystkich, bez względu na wiek, do wzięcia udziału w konkursie „Aszkenowe” na najsmaczniejsze danie inspirowane kuchnią Żydów aszkenazyjskich. Ponadto na uczestników czekają jidyszowe kalambury, które poprowadzi aktor Redbad Klijnstra. Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka klezmerska w nowoczesnej interpretacji.

  • 12.00 – 16.00 warsztaty i piknik rodzinny na trawie
  • 14.00 – 15.00 krótkie wprowadzenie, rozmowa o zasadach koszerności i mała niespodzianka
  • 13.00 – 15.00 otwarty konkurs kulinarny „Aszkenowe”, jidyszowe kalambury

Organizator: Muzeum Historii Żydów Polskich www.jewishmuseum.org.pl

Maryla Musidłowska