Cymes, śledzie i konkurs kulinarny
W piknikowej atmosferze będzie można posłuchać opowieści o żydowskim domu, pochodzeniu kuchni żydowskiej i jej wpływie na kuchnię polską, o potrawach związanych z kalendarzem świąt żydowskich. Zainteresowani mogą poznać zasady koszerności. Maryla Musidłowska poprowadzi śledziowe warsztaty kulinarne. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w warsztatach marcepanowych i plastyczno-muzycznych inspirowanych kulturą jidysz. Organizatorzy zapraszają wszystkich, bez względu na wiek, do wzięcia udziału w konkursie „Aszkenowe” na najsmaczniejsze danie inspirowane kuchnią Żydów aszkenazyjskich. Ponadto na uczestników czekają jidyszowe kalambury, które poprowadzi aktor Redbad Klijnstra. Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka klezmerska w nowoczesnej interpretacji.
- 12.00 – 16.00 warsztaty i piknik rodzinny na trawie
- 14.00 – 15.00 krótkie wprowadzenie, rozmowa o zasadach koszerności i mała niespodzianka
- 13.00 – 15.00 otwarty konkurs kulinarny „Aszkenowe”, jidyszowe kalambury
Organizator: Muzeum Historii Żydów Polskich www.jewishmuseum.org.pl
Maryla Musidłowska