Co jadł Mikołaj Kopernik?!

Drukuj
Toruńskim targom turystycznym „Wypoczynek 2014” towarzyszyć będzie niezwykła impreza kulinarna Toruński Festiwal Smaków.

Poza okazją do degustacji i prezentacji lokalnej żywności festiwal będzie konferencją naukową! Opiekunem imprezy jest profesor Jarosław Dumanowski, wybitny znawca kuchni staropolskiej. Konferencja pod hasłem „Kuchnia Kopernikańska, czyli co jadł Mikołaj Kopernik” będzie poświęcona specjałom z czasów Kopernika. Oto  tematy tych fascynujących historycznych rozważań: „Kopernik od kuchni. Wielki astronom i kobiety”- prof. Krzysztof Mikulski, „Uczciwa przyjemność i dobre zdrowie. Kopernik i pierwsza europejska książka kucharska” – prof. Jarosław Dumanowski, „Po krzyżacku: o wielkim mistrzu, zielonej kurze i anyżowych ciasteczkach” – Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji zamkowej w Malborku, „Astronomia i gastronomia. Dietetyka humoralna, kosmos i receptury doktora Kopernika”- dr Dorota Lewandowska, Marta Sikorska, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, „Sfera sera. Gomółki, małdrzyki i ser holenderski”– Eugeniusz Mientkiewicz, praktyk i promotor lokalnego serowarstwa, publicysta kulinarny. Bedzie też rozmowa ze Zbigniewem Krzywańskim i pokaz sztuki piernikarskiej w wykonaniu Adama Pokojskiego a także konkurs kulinarny „Kuchnia kopernikańska” o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia przeznaczony dla restauracji.

Toruński Festiwal Smaków już w najbliższy weekend, 15-16 marca w Centrum Targowym „PARK” w Toruniu, przy ul. Szosa Bydgoska 3

mow