Oscarowe menu
I tak się stało. Wolfgang Puck, kucharz i gwiazda programów kulinarnych przygotował specjalnie dla niej hamburgery z wołowiny Kobe, podane w chrupiących bułeczkach z truflowym sosem aioli i plastrami rozpuszczonego cheddara. To nie jedyne danie, w którym pojawił się ten wspaniały angielski ser. Dla starszych członków akademii zapiekł makaron z cheddarem i upiekł domowe precle z cheddarowym fondue. Można powiedzieć, że na tym przyjęciu to cheddar grał główną rolę, pojawiając się w trzech odsłonach, nie licząc pizzy.
Stoły uginały się od jedzenia. Nie było klasycznych dań, tylko tysiące mini porcji ciepłych i zimnych przekąsek. „Tego dnia nikt nie je lanczu – mówił Puck przed oscarową galą telewizji cbs news – więc wieczorem nawet ci, co są na diecie, już na niej nie będą”. Z balu u Gubernatora wszyscy wyszli z Oscarami. Czekoladziarze współpracujący z Puckiem odlali bowiem dla gości słodkie figurki największej nagrody filmowej i pokryli je 24 karatowym złotem. Na balu bawiło się 1500 celebrytów. Obsługiwało ich 650 kelnerów a w kuchni pod wodzą Wolfganga Pucka pracowało 300 kucharzy.
Redakcja
Pełne menu Balu u gubernatora
Przekąski roznoszone wśród gości:
- Wędzony łosoś na z kawiorem i Creme Fraiche
- Tatar z tuńczyka z sezamem
- Mini Kobe Cheeseburger z Remoulade i dojrzewającym cheddarem
- Pierożki z wieprzowiną i imbirem
- Ciasteczka krabowe z remuladą
- Arancini z pomidorami, bazylią i parmezanem
- Krewetki w tempurze z glazurą z Wasabi
- Wegetariańskie spring rollsy z słodkim sosem chili
- Wybór Pizz
Bufet zimnych przekąsek:
- Tacosy z homarem i marynowaną szalotką
- Szaszłyki z sałatką caprese: mozzarella, pomidory i bazylia
- Placki ziemniaczane z wędzonym jesiotrem i chrzanem
- Domowe precle z piwnym fondue z cheddara i aioli z musztardą
- Grissini z prosciutto
Ciepłe przekąski:
- Paj z kurczakiem z truflami i pieczonymi warzywami
- Zapiekana sałatka z jabłkami z serem blue, konfiturą z czerwonej cebuli i winegretem z cydru
- Tortellini z burakami , kozim serem i prażonymi orzechami laskowymi
- Zawinięte w płatki złota pieczone ziemniaki z kawiorem i Crème Fraiche
- Duszone żeberka z polentą i sosem romesco
- Sałatka z kraba i homara z chrzanową panna cottą i marynowanymi pomidorami
- Zapiekanka makaronowa z dojrzewającym cheddarem
- Homar z kokosowym curry z ryżem jaśminowym i marynowanym imbirem
- Jagnięcina po chińsku
- Sałatka z buraków z pistacjami
Owoce morza i bufety sushi
- Sushi nigiri i sashimi
- Mięczaki z musztardą i sosem koktajlowym: krewetki, homary, kraby i ostrygi, przegrzebki
Desery:
- Tort migdałowo pomarańczowy
- Pudding toffi z sosem pomarańczowym
- Czekolada w 3D
- Złoty jabłko kandyzowane
- Ciasto bananowe z kandyzowanym popkornem
- Tarte Tatin
- Mus czekoladowy w złotych jajkach
- Eklerki malinowe
- Beza truskawkowa
- Pikantne makaroniki
- Kruche gwiazdki z cukrem
- Lizaki czekoladowe z masłem orzechowym
- Ciepłe lody cytrynowe
- Ciepłe lody czekoladowe
- Truskawki
Bufet czekoladowy
- Fontanny czekoladowe
- Czekoladowe Panini
- Babeczki potrójnie czekoladowe
- Ciepła suflety czekoladowe
- Tort Dobosza
- Trufle z herbatą Earl Grey
- Białe trufle czekoladowe z rumem kokosowym
- Filiżanki czekolady toffie
- 24 karatowe Oskary czekoladowe