Oscarowe menu

„Nie obchodzi mnie, co będą jedli George Clooney czy Steven Spielberg - powiedziała Hilary Swank, kucharzowi przygotowującemu after party po oscarowej gali - Ja chcę burgery!”

I tak się stało. Wolfgang Puck, kucharz i gwiazda programów kulinarnych przygotował specjalnie dla niej hamburgery z wołowiny Kobe, podane w chrupiących bułeczkach z truflowym sosem aioli i plastrami rozpuszczonego cheddara. To nie jedyne danie, w którym pojawił się ten wspaniały angielski ser. Dla starszych członków akademii zapiekł makaron z cheddarem i upiekł domowe precle z cheddarowym fondue. Można powiedzieć, że na tym przyjęciu to cheddar grał główną rolę, pojawiając się w trzech odsłonach, nie licząc pizzy.

Stoły uginały się od jedzenia. Nie było klasycznych dań, tylko tysiące mini porcji ciepłych i zimnych przekąsek. „Tego dnia nikt nie je lanczu – mówił Puck przed oscarową galą telewizji cbs news – więc wieczorem nawet ci, co są na diecie, już na niej nie będą”. Z balu u Gubernatora wszyscy wyszli z Oscarami. Czekoladziarze współpracujący z Puckiem odlali bowiem dla gości słodkie figurki największej nagrody filmowej i pokryli je 24 karatowym złotem. Na balu bawiło się 1500 celebrytów. Obsługiwało ich 650 kelnerów a w kuchni pod wodzą Wolfganga Pucka pracowało 300 kucharzy.

Redakcja

Pełne menu Balu u gubernatora

Przekąski roznoszone wśród gości:

  • Wędzony łosoś na z kawiorem i Creme Fraiche
  • Tatar z tuńczyka z sezamem
  • Mini Kobe Cheeseburger z Remoulade i dojrzewającym cheddarem
  • Pierożki z wieprzowiną i imbirem
  • Ciasteczka krabowe z remuladą
  • Arancini z pomidorami, bazylią i parmezanem
  • Krewetki w tempurze z glazurą z Wasabi
  • Wegetariańskie spring rollsy z słodkim sosem chili
  • Wybór Pizz

Bufet zimnych przekąsek:

  • Tacosy z homarem i marynowaną szalotką
  • Szaszłyki z sałatką caprese:  mozzarella, pomidory i bazylia
  • Placki ziemniaczane z wędzonym jesiotrem i chrzanem
  • Domowe precle z  piwnym fondue z cheddara i aioli z musztardą
  • Grissini z prosciutto

Ciepłe przekąski:

  • Paj z kurczakiem z truflami i pieczonymi warzywami
  • Zapiekana sałatka z jabłkami z serem blue, konfiturą z czerwonej cebuli i winegretem z cydru
  • Tortellini  z burakami , kozim serem i prażonymi orzechami laskowymi
  • Zawinięte w płatki złota pieczone ziemniaki z kawiorem i Crème Fraiche
  • Duszone żeberka  z polentą i sosem romesco
  • Sałatka z kraba i homara z chrzanową panna cottą i marynowanymi pomidorami
  • Zapiekanka makaronowa z dojrzewającym cheddarem
  • Homar z kokosowym curry z ryżem jaśminowym i marynowanym imbirem
  • Jagnięcina po chińsku
  • Sałatka z buraków z pistacjami

Owoce morza i bufety sushi

  • Sushi nigiri i sashimi
  • Mięczaki z musztardą i sosem koktajlowym: krewetki, homary, kraby i ostrygi, przegrzebki

Desery:

  • Tort migdałowo pomarańczowy
  • Pudding toffi z sosem pomarańczowym
  • Czekolada w 3D
  • Złoty jabłko kandyzowane
  • Ciasto bananowe z kandyzowanym popkornem
  • Tarte Tatin
  • Mus czekoladowy w złotych jajkach
  • Eklerki malinowe
  • Beza truskawkowa
  • Pikantne makaroniki
  • Kruche gwiazdki z cukrem
  • Lizaki czekoladowe z masłem orzechowym
  • Ciepłe lody cytrynowe
  • Ciepłe lody czekoladowe
  • Truskawki

Bufet czekoladowy

  • Fontanny czekoladowe
  • Czekoladowe Panini
  • Babeczki potrójnie czekoladowe
  • Ciepła suflety czekoladowe
  • Tort Dobosza
  • Trufle z herbatą Earl Grey
  • Białe trufle czekoladowe z rumem kokosowym
  • Filiżanki czekolady toffie
  • 24 karatowe Oskary czekoladowe