Polecamy

  • Lublin festiwalowy

    Już jutro rusza w Lublinie Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenia festiwalowe będą działy się w całym mieście aż do 8 września.

  • Adoptuj pszczołę

    Adopcja jednej pszczoły kosztuje 2 złote, a 400 adoptowanych pszczół pozwala na wybudowanie jednego pszczelego hotelu, do którego można przenieść roje pszczół zagnieżdżających się „na dziko” w mieście. Dzięki twojej pomocy pracowite pszczoły mogą ...

  • Rok 5774

    Dziś wieczorem rozpocznie się żydowski nowy rok - Rosz Haszana. To jedno z tych wesołych świąt, w trakcie których je się dużo pysznych słodyczy. Kulinarnym symbolem Rosz Haszana są jabłka w miodzie i owoce granatu.

  • Czy wódka jest koszerna?

    Festiwal Singera zaprasza na wykład Andrzeja Szumowskiego, prezesa Stowarzyszenia Polska Wódka, dziś, 30 sierpnia o godz. 16.30.

  • Festiwal Singera – kolacja szabatowa

    W piątkowy wieczór, 30 sierpnia, na Placu Grzybowskim w Warszawie odbędzie się uroczysta kolacja szabatowa. Świąteczny wieczór prowadzą: Gołda Tencer, Etel Szyc i Genady Iskhakov.

  • Wykopki w skansenie

    Jesień to na wsi niezwykle pracowity czas: wykopki, gotowanie przetworów, kiszenie kapusty, obróbka lnu i wełny. No i Wiejski Kiermasz Płodów Rolnych w skansenie w Sierpcu!

  • Austriacki kultowy napój w Słonym

    „Jeśli nie mają tu Almdudlera, to możemy wracać do siebie” – ten dowcipny slogan reklamowy dobrze oddaje stosunek Austriaków do ich kultowej ziołowej lemoniady. Ale Almdudlera kochają nie tylko Austriacy. Prawdę mówiąc każdy, kto raz go spróbuje, ...

  • Warszawa Singera

    Podczas tegorocznej, dziesiątej edycji Festiwalu Kultury Żydowskiej „Warszawa Singera” okolice Placu Grzybowskiego i ulicy Próżnej odzyskają swój przedwojenny charakter na całe na dziesięć dni!

  • Przypłynęły śledzie do Poznania

    W trzeci dzień Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu odbył się bieg kelnerów i kelnerek, Katia Roman Trzaska prowadziła warsztaty dla dzieci, Krystyna Stepczyńska Szymczak uczyła jak rozpoznać i co przygotować z dzikich roślin rosnących wokół Poznani...

  • Smaki warte Poznania cz.2

    Dziś (16.08) był dzień tatara i polskich produktów regionalnych z europejskimi certyfikatami. Tatary długo leżały mi na wątrobie, natomiast jedzenie przygotowane przez tandem z warsztatu kulinarnego Bułka z Masłem zdecydowanie ją ukoiło.