Polskie Smaki Życia
W walce o prawdziwą, szczerą kuchnię w moim kraju potrafię wytoczyć najcięższe działa, bo też największe wojny w dziejach świata zawsze miały swój początek w miłości lub.. jej braku. Z mojej wychodzę zwycięsko. Polskie smaki zaczynają mieć wyjątkowy wymiar. Życie w Polsce znów zaczyna odważnie smakować, powoli przestajemy wrzucać do polskich garnków byle co i choć wciąż w pierwszej kolejności patrzymy na cenę, to jednak uważniej czytamy opisy produktów i zwracamy uwagę na ich pochodzenie a w samej kuchni traktujemy je z coraz większym szacunkiem. Rozpiera mnie duma, że przyczyniłam się do tej rewolucji. Dziś już w wielu dotychczas mało atrakcyjnych turystycznie miejscowościach możemy znaleźć zaskakującą restaurację z zupełnie nieglobalistycznym menu, złożonym z naturalnych, lokalnych produktów. Uczymy się jeść na nowo, uczymy się od nowa smakować życie.
Właśnie dlatego tak często piszę wcale nie o najwykwintniejszych, czasem wydumanych pomysłach zblazowanych szefów kuchni, a o prostym smaku zmrożonej wódki i prawdziwego tatara. Dlatego nieustannie roztkliwiam się nad niezwykłym smakiem polskiej dziczyzny, opiewam niepowtarzalny aromat polskich grzybów, pod niebiosa wychwalam najlepsze na świecie polskie kiszone ogórki. I pamiętajmy, że tak smacznie jak u nas nie jest nigdzie indziej. To cudownie wiedzieć o tym, że polski smak jest najprawdziwszym smakiem życia. Doceńmy to.
Magda Gessler
Materiał pochodzi z miesięcznika Kaleidoscope nr 2/2013.