Jarmuż cenniejszy niż złoto

Drukuj
zdj. shutterstock
Bardzo się cieszę, że jarmuż wrócił do łask – to wyjątkowe warzywo jest nie tylko przepyszne ale i bardzo zdrowe – jego właściwości zdrowotne znane były już starożytnym lekarzom.

Ostatnio pytano mnie, czy jarmuż to sałata... otóż nie! Jest to odmiana kapusty, której pokarbowane i bardzo dekoracyjne liście pełne są białka, błonnika, witaminy C i K, a także substancji będących przeciwutleniaczami, stąd ważne miejsce jarmużu w diecie antynowotworowej. Aby jednak warzywo zachowało wszystkie swoje cenności, nie można go gotować dużej niż 3-4 minuty. Tymczasem bardzo smakowite chipsy z jarmużu (tniemy liście na kawałki smarujemy olejem, posypujemy solą i pieczemy przez 5-7 min w gorącym piekarniku, aż staną się chrupkie, ale nie zbrązowieją) wymagają jednak intensywnej obróbki termicznej... Co robić! Proponuję nie rezygnować z chipsów, ale też część liści ugotować  al  dente, a potem podać polane zrumienionym masełkiem z odrobiną czosnku. Też pysznie!

Magda Gessler