Bogowie kochają kukurydzę

Drukuj
Kukurydza pochodzi z Meksyku, gdzie już trzy tysiące lat temu była głównym źródłem pożywienia zamieszkujących te tereny Azteków i Majów.

W mitologii Majów znajdziemy opis stworzenia człowieka, którego bogowie mieli uformować z ciasta powstałego po zmieszaniu kukurydzianej mąki z boską krwią. Z mitów azteckich dowiemy się z kolei, że pokolenie epoki „piątego słońca” mogło przetrwać wyłącznie dzięki spożywaniu kukurydzy. Ten nabożny szacunek do kukurydzy nie zmienił się w Ameryce do dziś, nawet mimo faktu masowego produkowania na całym świecie wyjątkowo podłych gatunków tego zboża, przeznaczonego w większości na produkcję paszy dla zwierząt. Do dziś również aktualny jest przekazany Aztekom przez bogów przepis na nixtamal, wykorzystywany przy wyrobie klasycznych, meksykańskich tortilli. Zgodnie z mitologią aztecką, bogowie sugerowali moczenie suchych ziaren kukurydzy w ciepłej wodzie z wapnem i zmielenie ich następnego dnia. Dziś Meksykanie stosują masa harina, czyli obgotowane w wodzie wapiennej, zmielone ziarna kukurydzy, gotowe do zalania zwykłą wodą i wypieku najprawdziwszych, prekolumbijskich placków.

Magda Gessler