Warmińsko-mazurskie smaki
DrukujLegendarne liny w śmietanie, wędzone na zimno węgorze a także zaskakująco pyszne dania z ryb uważanych za mniej prestiżowe jak choćby sieja i sielawa. Nie marnują się tu też dary lasu – pełno w okolicy przydomowych suszarni grzybów, podobnie jak wędzarni ryb. Grzyby podawane są w różnych formach, począwszy od marynat, przez zupy i sosy z grzybów świeżych i suszonych po znakomite dania sezonowe jak grzyby duszone w śmietanie czy pierogi z kurkami. Tutejsza kuchnia jest przykładem wpływów jakie sąsiedzi wywarli na nasze kulinarne obyczaje. Wpływy niemieckie a także ukraińskie są tu dobrze widoczne. Do dziś możemy spróbować choćby klopsików królewieckich, choć Królewiec już od dawna oddzielony leży za granicą. W licznych restauracjach spotkamy też pierogi we wszelkich rodzajach. Ostatnio w sezonie można na Warmii i Mazurach zjeść rybę własnoręcznie wyłowioną. Bary obok prywatnych łowisk rosną jak grzyby po deszczu. Warmia stała się też polskim zagłębiem małych serowarni. To tu powstają znane wśród smakoszy sery zagrodowe. Podróżując po Warmii warto pytać o takie miejsca i koniecznie je odwiedzać. Ręcznie robione według tradycyjnych receptur warmińskie sery są po prostu znakomite.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"