Ukraińskie zimowe zupy
DrukujStatusem potrawy narodowej szczyci się barszcz – wywar z kiszonych buraków z dużą ilością warzyw i kawałkami mięsa, tradycyjnie podawany z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany.
Inną klasyczną ukraińską zupą jest mięsna solanka z kiszonymi ogórkami i czarnymi oliwkami. Nazwa może się kojarzyć z solą, ale pochodzi od słów „sielanka”, „sieło”, czyli wieś. Charakterystyczny smak zupa zawdzięcza dodatkowi ogórków kiszonych.
Juszka to, obok barszczu ukraińskiego i solanki, kolejna bardzo popularna i tradycyjna ukraińska zupa. Juszka może być mięsna, rybna lub grzybowa i najczęściej podawana jest z galuszkami.
Czanachi to gęsta zupa z mięsa, fasoli i pomidorów bardziej przypominająca zawiesisty gulasz niż cienką zupkę. Tradycyjnie czanachi podawało się zapieczone w chlebie. Chleb jest zresztą nieodłącznym kompanem wszystkich ukraińskich zup, nawet tych podawanych z galuszkami. Do każdej zupy dostaniemy kilka kromek wyśmienitego chleba na prawdziwym zakwasie.
MM
Przeczytaj też felieton Magdy Gessler o barszczu ukraińskim:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/ukrainska-specjalnosc-650/
Prosty przepis Magdy Gessler na tradycyjny barszcz ukraiński
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/barszcz-ukrainski/
Przepis Magdy Gessler na barszcz ukraiński podany jako zupa krem:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/barszcz-ukrainski-z-soku-z-burakow-i-pomidorow/
Przepis Magdy Gessler na solankę:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/solanka-zwana-tez-solianka/