Tajskie smaki
DrukujWiele osób po podróży do Tajlandii zakochuje się w smaku tajskiej kuchni. Na szczęście wszelkie przyprawy, które tworzą jej smak są dostępne także w polskich sklepach. Aby uzyskać znakomity aromat tajskiej zupy czy curry musimy zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilka podstawowych przypraw. Na tajski „bouqet garni” składają się: liście limonki kafir, świeży imbir, trawa cytrynowa (o wiele lepsza jest mrożona nic suszona), papryczki chili, świeża kolendra, mleczko kokosowe i sok z limonki. Używamy ich w następujący sposób: wywar zupy, czy bazę curry gotujemy z wody w liśćmi kafiru, zmiażdżona trawą cytrynową, przekrojonym chili i świeżym imbirem. Po otrzymaniu aromatycznego wywaru usuwamy przyprawy, dodajemy do zupy mięso, warzywa lub owoce morza oraz makaron ryżowy. Gdy składniki są miękkie dolewamy mleko kokosowe i sok z limonki. Podajemy zupę posypaną listkami świeżej kolendry. Ot i cala tajemnica.