Świętokrzyskie smaki

Drukuj
zdj. swietokrzyskie.travel
Kuchnia świętokrzyska oparta jest na prosty produktach lokalnych – kaszach, ziemniakach, twarogu i kapuście. Wśród tych produktów wiele jest wybitnych jak choćby kasza jaglana Gierczycka, czy wyroby mleczarskie z Jędrzejowa i Chmielnika.

Znakomite są tutejsze jabłka i śliwki. Na bazie tych produktów odradza się, nieco zapomniana, tradycja lokalnej kuchni. Kobiety spotykają się na wspólne gotowanie i przygotowują potrawy o intrygujących nazwach: pokrzywianka, kugiel z czermna, parzybroda świętokrzyska, zmiocarz… Tradycja wciąż jest żywa a dzięki działalności kół gospodyń wiejskich oraz silnej agroturystyce ma szansę nie tylko przetrwać, ale wciąż się rozwijać. W gospodarstwach agroturystycznych warto prosić o przygotowanie tradycyjnej kieleckiej parzybrody, zwanej niegdyś parzygębą a nawet parzymordą. Nie trzeba się bać – tak znów bardzo nie parzy, a smakuje wybornie. Inna lokalna specjalność to zalewajka, czyli barszcz, którym zalewa się ziemniaki. Te potrawy wywodzą się z tradycji chłopskiej. Podobnie jak pokrzywianka, czyli pyszna, pikantna zupa z pokrzyw. Niezwykle popularną i bardzo zdrową potrawą z kielecczyzny jest kasza jaglana ze śliwkami. Warto też spróbować maścibrzucha. Wśród lokalnych trunków znajdziemy takie unikaty jak sośniak czy bzówka. Jak widać z tego krótkiego przeglądu świętokrzyskie ma do zaoferowania nie tylko piękne krajobrazy, interesujące zabytki i muzea, ale też atrakcje kulinarne godne poznania.

Monika Węgrzyn