Speck i jabłka ChOG
DrukujPołudniowy Tyrol słynie z produkcji speck’u , czyli wędzonego udźca wieprzowego. Umiarkowana zawartość kalorii i wysoka białka sprawiają, że produkt jest zdrowy a smak powoduje, że jest popularny. Speck znakomicie nadaje się zarówno do przystawek jak i dań głównych. Ten z Południowego Tyrolu doczekał się uznania na arenie międzynarodowej, może poszczycić się unijnym znakiem ChOG czyli Chronionego Oznaczenia Geograficznego. To znaczy, że południowotyrolski speck może powstawać tylko na terenie południowego Tyrolu, tak jak oscypek może powstawać tylko w polskich górach. Ci ciekawe na wyróżnienie zasłużył wędzony udziec wieprzowy ale także… jabłka! Ponoć chrupiące i soczyste Jabłka z Południowego Tyrolu swoje smakowite i zdrowotne właściwości zawdzięczają unikatowemu alpejsko-śródziemnomorskiemu klimatowi regionu. Charakteryzującego się on naprzemiennym występowaniem zimnych wiatrów północnych i ciepłych południowych. Jabłka najwyraźniej to lubią!
Redakcja